IZUZEĆE ZBOG VJERSKIH RAZLOGA

Neki vjernici u SAD-u žele da im župnici potpišu izuzeće od cijepljenja, no sve se više biskupa tome protivi

I dok američki biskupi redom priznaju pravo pojedinca da prema svojoj savjesti odluči želi li se cijepiti, dio njih smatra kako iza osobnog odabira ne treba stajati službeni crkveni autoritet...

Tino Krvavica
Foto: M. Moira/Shutterstock

Foto: M. Moira/Shutterstock

Rastući broj američkih (nad)biskupija odbija potpisivanje obrazaca kojima vjernici traže izuzeće od cijepljenja protiv bolesti COVID-19 zbog vjerskih razloga.

Dio je to šire rasprave koja se posljednjih tjedana odvija u SAD-u, a potaknuta je odlukom nekih gradova i saveznih država da uvedu obvezno cijepljenje za zaposlenike u određenim djelatnostima, poput školstva i zdravstva.

Tako vlasti u Kaliforniji od svih školskih djelatnika, bez obzira radi li se o privatnim ili javnim školama, zahtijevaju cijepljenje ili redovito tjedno testiranje na COVID. Sličnu odluku donijela je i savezna država Washington, tražeći od zaposlenika u obrazovanju da se do 18. listopada cijepe ili dostave potvrdu o izuzeću zbog medicinskih ili vjerskih razloga.

I dok američki biskupi redom priznaju pravo pojedinca da prema svojoj savjesti odluči želi li se cijepiti, dio njih smatra kako iza osobnog odabira ne treba stajati službeni crkveni autoritet. Naime, američki katolički mediji izvještavaju kako su neki vjernici tražili od svojih župnika da im potpišu pismo ili obrazac za izuzeće od cijepljenja.

Jedan takav obrazac, koji sadrži ukratko objašnjen nauk Katoličke Crkve o cjepivima te moralne dvojbe oko primanja cjepiva u čijim su testiranjima ili stvaranju korištena stanična tkiva pobačenog djeteta, objavljen je početkom srpnja na stranicama Nacionalnog katoličkog bioetičkog centra (NCBC), think-thanka u čijem odboru sjede i biskupi.

No neki od članova odbora, poput kardinala Dolana iz nadbiskupije New York ili nadbiskupa Gomeza iz Los Angelesa, poručili su župnicima da ih ne potpisuju, a ubrzo su im se pridružili i kolege iz Chicaga i Philadelphije. Istaknimo kako na teritoriju tih četiriju nadbiskupija živi desetak milijuna vjernika ili svaki sedmi američki katolik.

U pismu datiranom 18. kolovoza, vikar za kler Philadelphijske nadbiskupije o. Michael Hennelly, napisao je kako niti nadbiskupija “niti župe mogu podržati, pismeno ili drugim putem, pojedince koji zbog vjerskih razloga traže izuzeće od cijepljenja”.

Slično je dan ranije istaknuo i kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga. On je od svećenika zatražio da “pristojno odbiju” zahtjeve za izuzećem zbog vjerskih razloga “te objasne kako bi tim činom podržali nešto što nije u skladu s katoličkim učenjem”, prenosi Catholic News Agency.

“Župljani svakako imaju pravo odlučiti kako će se ponašati, ali treba im razjasniti da ne mogu koristiti crkveni nauk kako bi opravdali odluke koje u svojoj srži predstavljaju odbijanje autentičnog moralnog učenja Crkve o cjepivima protiv koronavirusa”, napisao je Cupich.

Nadbiskupija New York istaknula je, pak, kako bi pružanje takve potvrde donijelo “sramotu” nadbiskupiji, ako bi se osoba koja ju je zatražila zarazila i proširila virus. Dodali su i da bi u tom slučaju sva odgovornost mogla pasti na svećenika koji bi potpisao spornu potvrdu.

“Papa Franjo jasno je istaknuo da je moralno dopušteno primiti bilo koje cjepivo te da imamo moralnu odgovornost cijepiti se. Kardinal Dolan poručio je jednako”, stoji u pismu svećenicima Newyorške nadbiskupije.

No postoji i skupina američkih prelata, premda manja, koji su zauzeli drugačije stajalište o službenim potvrdama. Tako su biskupi savezne države Colorado na svojim stranicama objavili obrazac pisma kojim se traži izuzeće od cijepljenja zbog vjerskih razloga (u velikom dijelu identičan onome koje je objavio NCBC), te su dopustili župnicima potpisivanje sličnih dokumenata.

“Po pitanju cjepiva za bolest COVID-19, uvjereni smo kako vlada ne bi trebala nametati medicinske intervencije nad pojedincima ili grupom ljudi. Potičemo na poštivanje osobnih uvjerenja i izbora”, poručili su biskupi Colorada 6. kolovoza, potvrdivši pritom kako je korištenje cjepiva protiv koronavirusa “moralno pod određenim okolnostima”.

Ono što ostaje nejasno, osobito iz hrvatske perspektive, jest koliko su doista vjernicima koji traže izuzeće od cijepljenja zbog vjerskih razloga nužne potvrde službenih crkvenih autoriteta. Naime, već spomenuti dokument savezne države Washington poziva se na stav američkog Povjerenstva za jednaku mogućnost zapošljavanja koje tvrdi da bi u redovitim okolnostima poslodavac trebao pretpostaviti kako se zahtjev zaposlenika za vjerskim izuzećem temelji na iskrenim vjerskim uvjerenjima. Dapače, u popratnom dokumentu ističe se kako bi poslodavac, u slučaju da zbog objektivnih razloga posumnja u iskrenost tih uvjerenja, trebao postaviti dodatna pitanja, ali bez traženja službene potvrde nekog vjerskog službenika (poput pastora, župnika ili rabina). Tek u slučaju daljnjih ozbiljnih sumnji u iskrenost vjerskih uvjerenja poslodavac bi mogao zatražiti potvrdu treće osobe tj. vjerskog službenika, ali uz oprez te nakon traženja pravnog savjeta.

Što se, pak, tiče stava Katoličke Crkve, podsjećamo kako je u prosincu 2020. vatikanska Kongregacija za nauk vjere objavila da je “moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv COVID-19 u svrhu čijeg su istraživanja i proizvodnje korištene stanične linije izvedene iz pobačenih fetusa”, osobito “kada etički neupitna cjepiva protiv COVID-19 nisu dostupna”.

Zbog situacije s pandemijom “sva cjepiva koja su odobrena kao klinički sigurna i učinkovita mogu se koristiti u dobroj savjesti”, navedeno je u bilješki koju je potpisao pročelnik Kongregacije kardinal Luis Ladaria, istaknuvši kako uporaba takvih cjepiva “ne sačinjava formalnu suradnju s pobačajem iz kojeg su izvedene stanice koje se koriste u proizvodnji cjepiva”.

Što se tiče pitanja obaveze da se cjepivo primi u bilješci je naglašeno kako “cijepljenje, kao pravilo, nije moralna dužnost, te da, stoga, ono mora biti dobrovoljno”.

Oni pak koji ne žele primiti cjepivo proizvedeno uporabom staničnih linija od pobačenih fetusa moraju “uporabom razboritih mjera i prikladnim ponašanjem učiniti sve što mogu” kako ne bi postali prijenosnici zaraze.

Dodajmo i kako je papa Franjo prošli tjedan u videoporuci pozvao vjernike da se cijepe, nazvavši to “činom ljubavi”.

„Cijepljenje cjepivom koje su odobrili stručnjaci čin je ljubavi. I pomaganje bližnjemu da se cijepi također je čin ljubavi – ljubavi prema sebi, ljubavi prema našim obiteljima i prijateljima i ljubavi prema svim ljudima. Društvena i politička ljubav se izgrađuje malim, individualnim gestama sposobnim preobražavati i poboljšavati društva”, poručio je Papa.

Objavljeno: 24. kolovoza 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.