Predsjednici Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi zabranjeno je primati svetu pričest na području Nadbiskupije San Francisco.

Razlog tome je, otkriva u svojemu priopćenju nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone, Pelosino djelovanje u smjeru kodifikacije zaštite pobačaja na federalnoj razini, prenosi Pillar.

“Primoran sam javno objaviti kako Pelosi ne smije primiti svetu pričest osim ako i sve dok javno ne odbaci svoju podršku ‘pravu’ na pobačaj, ispovijedi se i dobije odrješenje za svoje sudioništvo u ovome zlu, u obliku sakramenta pokore”, napisao je Cordileone.

Pelosi je djelovala kao otvorena zagovornica pobačaja tijekom 35 godina koje je provela u Kongresu. Planned Parenthood, kao i ostale kompanije i udruge posvećene pobačaju, višekratno su je prepoznavale kao zagovornicu zakonske zaštite pobačaja.

U zadnje vrijeme, Pelosi je aktivna zagovornica zaštite presude Vrhovnog suda u slučaju Roe protiv Wadea, najveće pobjede zagovornika pobačaja u SAD-u, koju bi Vrhovni sud – prema najavama – uskoro trebao oboriti.

Pelosi je u javnosti isticala kako ne vidi nepodudarnost između svoje borbe za pobačaj i svoje katoličke vjere. Cordileone se u svojemu priopćenju, međutim, pozvao na kanon 915 kanonskog zakona, u kojemu stoji da katolici koji tvrdoglavo ustraju u teškom grijehu ne trebaju biti pripušteni euharistiji.

Prema Cordileoneovoj odluci, nijedan pripadnik Crkve na području Nadbiskupije San Francisco ne smije Pelosi omogućiti pristup euharistiji, no ta odluka na snazi je samo unutar njezine matične, ali ne i Washingtonske nadbiskupije, u kojoj Pelosi provodi značajan dio godine.

Washingtonski nadbiskup Wilton Gregory očitovao se protiv uskrate euharistije političarima koji deklariraju katoličku vjeru, a zagovornici su pobačaja, kao što je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Prema Pillaru, Cordileone je, kako bi izbjegao javni sukob, u nekoliko navrata pisanim putem upozoravao Pelosi i pokušavao stupiti u kontakt s njom, no s druge strane nije bilo odgovora.

Podsjetimo, nadbiskup San Francisca kroz godine je, komentirajući Pelosina stajališta, u više slučajeva ukazivao na činjenicu kako, budući da život počinje začećem, katolik ne može biti neodlučan u osudi pobačaja te je nauk Crkve da je ubojstvo nevinog bića teško moralno zlo.

Cordileone se nada kako njegova odluka – ne izopćenje iz Crkve, nego tek sredstvo sakramentalne discipline – može utjecati na promjenu Pelosinog stajališta o pobačaju.