Američki Vrhovni sud sprema se ukinuti odluku u slučaju Roe protiv Wadea kojom je 1973. godine zajamčena ustavna zaštita pobačaja u svim saveznim državama. Vijest je to koju je prenio Politico pozivajući se na nacrt dokumenta kojega je navodno sastavio ustavni sudac Samuel A. Alito, te koji bi trebao imati podršku većine u Vrhovnom sudu.

Spomenuti nacrt odnosi se na odluku Suda u slučaju savezne države Mississippi koja je 2018. godine donijela zakon o zabrani pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće, no zakon je upravo zbog odluke Roe protiv Wade pao na saveznom sudu te je stoga Mississippi odlučio ići na Vrhovni sud

U 98 stranca dugačkom dokumentu naslovljenom „Mišljenje suda“ između ostaloga se navodi sljedeće: „Pobačaj predstavlja duboko moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje stanovnicima pojedine savezne države reguliranje ili zabranu pobačaja. Roe [protiv Wadea] i [Planned Parenthood protiv Caseyja] prisvojio je taj autoritet. Sada izmjenjujemo te odluke i vraćamo taj autoritet ljudima i njihovim izabranim predstavnicima“.

U Politicovom izvještaju u kojem se poziva na neimenovani izvor iz Vrhovnog suda navodi se da suci mogu izmijeniti svoju odluku u narednim revizijama nacrta. Prema dosad poznatom stanju četvero sudaca je podržalo Alitov prvi nacrt, a oni su: Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett. Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan su protiv, dok sudac John Roberts još nije donio odluku.

U tekstu nacrta istaknuto je i kako Ustav SAD-a „ne spominje pobačaj“ te da „takvo pravo nije implicitno zaštićeno nikakvom ustavnom zaštitom“.

„Daleko od toga da su donijeli nacionalno suglasje po pitanju pobačaja, slučajevi Roe i Casey rasplamsali su debatu i produbili podjele“, napisao je Alito.

Ako se nacrt dokumenta pokaže autentičnim, to bi bilo prvi puta u suvremenoj povijesti Vrhovnog suda da je tekst nacrta odluke procurio u javnost.

Očekivano, američke pro-life udruge su podržale ovakvu potencijalnu odluku suda. U razgovoru za CNA predsjednica udruge SBA List Marjorie Dannenfelser kazala je kako „zdušno pozdravlja odluku“ ako se pokaže točnom.

„Amerikanci imaju pravo djelovati kroz svoje izabrane predstavnike kako bi raspravljali i uvodili zakone koji štite nerođenu djecu i odaju počast ženama“, kazala je Dannenfelser.