Američka država jednostavno ne želi pustiti Male sestre siromašnih na miru da se bave svojim poslanjem, a to je skrb za stare i siromašne osobe.

Već šest godina redovnice toga reda vode pravnu borbu s američkim institucijama da svoju službu na koju ih je pozvao Bog obavljaju u skladu sa svojom kršćanskom savješću.

Podsjetimo, sve je započelo kada je administracija predsjednika Baracka Obame reformirala zdravstveni sustav i obvezala poslodavce na osiguravanje kontracepcijskih i abortivnih sredstava za svoje zaposlenike.

Male sestre siromašnih tome su se suprotstavile i prijetila im je ogromna novčana kazna koja bi dovela u pitanje njihov daljnji rad.

Nakon par godina borbe s Obamacareom, kako je popularni naziv Obaminih reformi, Vrhovni je sud 2016. presudio kako savezna vlada mora pronaći način za izuzeće religijskih ustanova poput katoličkih redova od obveza osiguravanja kontracepcije. Nakon toga je administracija predsjednika Donalda Trumpa donijela propis koji je naputak Vrhovnog suda sproveo.

Međutim, pojedine savezne države poput Kalifornije, Pennsylvanije i New Jerseyja sada su ipak tužile Male sestre, tvrdeći da Washington nema ovlasti da ih oslobodi od plaćanja osiguranja za kontracepciju i one su prekjučer ponovno uložile tužbu pred Vrhovnim sudom.

„Nadamo se da ćemo uskoro dosegnuti kraj ovog napornog procesa i da će Vrhovni sud potvrditi raniju odluku i da ćemo se moći fokusirati na naš rad, a to je skrb za starije“, rekla je majka Loraine Marie Maguire provincijalka Malih sestara, koja je ranije izbor pred koji su njezine sestre stavljene opisala ovako:

“Taj izbor ugrožava povijesnu težnju američke nacije da osigura ljudima različite vjere slijediti Božji poziv u svojim životima. Vlada nas tjera da ili idemo protiv svoje savjesti ili da milijune dolara koje smo prikupili milostinjom i donacijama za pomoć siromašnima i starima potrošimo na plaćanje kazni.”

Tijekom svoga posjeta SAD-u papa Franjo je nenajavljeno posjetio redovnice. Bio je to znak Papine potpore američkoj Crkvi u borbi za slobodu i djelovanje u skladu s vjerskim principima.

Sveti Otac odvojio je oko 15 minuta kako bi porazgovarao sa svakom sestrom pojedinačno te ih je ohrabrio u daljnjem djelovanju, naglasivši kako je pomoć starijima često zanemarena.

Kongregaciju Malih sestara siromašnih u 19. stoljeću utemeljila je sveta Jeanne Jugan. Njihova je karizma pomaganje starima i siromašnima, a danas imaju oko 200 domova diljem svijeta.

Goran Andrijanić | Bitno.net