Papa Franjo iznenadno je jučer nakon služenja svete mise posjetio Male sestre siromašnih, javljaju Washington Post i brojni svjetski mediji. Taj redovnički red nalazi se već dvije godine u pravnoj bitci protiv stavke Obamacarea koja propisuje besplatnu kontracepciju za zaposlenike ustanova u kojima djeluju. Glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi rekao je novinarima kako Papin posjet predstavlja znak potpore njihovoj pravnoj borbi.

Nakon jučerašnjeg govora ispred Bijele kuće u kojem je branio djelovanje u skladu s religijskom slobodom, ovo je još jedan znak Papine potpore američkoj Crkvi u borbi za slobodu i djelovanje u skladu s vjerskim principima.

Sveti Otac odvojio je oko 15 minuta kako bi porazgovarao sa svakom sestrom pojedinačno te ih je ohrabrio u daljnjem djelovanju, naglasivši kako je pomoć starijima često zanemarena.

Male sestre siromašnih vode domove za stare i nemoćne diljem SAD-a, a Vrhovni sud trebao bi u listopadu ili studenom odrediti hoće li prihvatiti njihovu tužbu protiv Obamacarea.

Susret s biskupima

Također Papa se tijekom jučerašnjeg dana susreo i s američkim biskupima rekavši u govoru u katedrali sv. Mateja „znajte da vas Papa podržava“, javlja Radio Vatikan. Pritom ih je pozvao da štite siromašne, useljenike, obitelj i da se bore protiv pobačaja

„Nisam došao kako bih vam sudio ili držao lekciju. Dopustite mi samo da vam u slobodi ljubavi progovorim kao brat među braćom“, rekao je papa Franjo biskupima u Sjedinjenim Državama, ohrabrujući ih u aktualnim izazovima.

Napomenuo je kako je svjestan hrabrosti s kojom su se suočili s teškim trenucima, ne bojeći se ostaviti po strani ono što nije nužno, kako bi ponovno zadobili autoritet i povjerenje koje se traži od Kristovih poslanika. Sveti je Otac podržao njihova nastojanja oko liječenja rana zlostavljanja i da se takvi zločini više nikada ne ponove.

Rekao je da je svjestan velikih napora koji su pratili evangelizaciju Amerike, često na negostoljubivim područjima i granicama. Istaknuo je kako Crkva treba biti u izlasku te je biskupe zamolio da budu „pastiri bliski ljudima“, brinući se da se svećenici ne zadovolje osrednjošću. „Jao nama ako od križa učinimo zastavu za svjetovne borbe“, upozorio je Papa. Napomenuo je kako zna da se suočavaju s mnoštvom izazova i često neprijateljstvom te da stoga uvijek postoji iskušenje da se ustupi strahu te smišlja grube odgovore na žestoko protivljenje. „No“, kako ih je podsjetio, „mi smo promicatelji kulture susreta te je put kojim trebamo ići dijalog među sobom, sa svojim prezbiterima, s laicima, obiteljima i društvom“.

„U suprotnom nije moguće shvatiti razmišljanje drugoga ni uvidjeti kako brat kojeg želimo privesti otkupljenju vrijedi više od njegovih stavova. Grub i razdoran jezik nije prikladan pastiru i nema mjesta u njegovom srcu“, rekao je Papa, ističući da je samo privlačnost dobrote i ljubavi istinski uvjerljiva. Naglasio je da je poslanje biskupa gajiti jedinstvo, čiji sadržaj definiraju Božja Riječ i Kruh nebeski, a ono nadilazi prepreke i ujedinjuje narode, rase, klase i naraštaje.

Kako je rekao Papa, sloboda i dostojanstvo naših društava ovise o tome kako ćemo se suočiti s velikim izazovima našega doba: nevine žrtve pobačaja, djeca koja umiru od gladi ili bombardiranja, useljenici koji se utapaju ili traže bolju budućnost, stari i bolesni koje se smatra teretom, žrtve terorizma, ratova, nasilja i trgovine drogom, okoliš koji razara čovjekov izrabljivački odnos prema prirodi. „Krivo je okrenuti glavu ili šutjeti“, upozorio je papa Franjo.

Ustvrdio je kako su Sjedinjene Države i dalje useljenička zemlja, osobito za one koji dolaze iz Latinske Amerike. „Nijedna američka ustanova ne čini više za useljenike od vaših kršćanskih zajednica“, kazao je Papa, dodajući da se biskupi sada suočavaju s valom latinskoameričkog useljeništva, što utječe na mnoge biskupije. „Osjećam potrebu zahvaliti vam i potaknuti vas ne samo kao rimski biskup već i kao pastir s Juga. Možda vam neće biti lako proniknuti njihovu dušu, možda će vas njihova različitost staviti pred kušnju? Ali znajte da i oni imaju bogatstva za podijeliti. Zbog toga ih prihvatite bez straha“, poručio je Papa američkim biskupima.

Tino Krvavica, Radio Vatikan | Bitno.net