Osobe koje se smatraju transrodnima ili koje imaju problema s rodnim identitetom ne treba prezirati ni smatrati neprijateljima, nego im valja iskazati brigu, suosjećanje, pomoć i razumijevanje. Kršćani trebaju odgovoriti na kompleksna pitanja rodnog identiteta na uljudan i ljubavlju ispunjen način. Kršćanska zajednica, međutim, mora pomoći društvu razumjeti da su komplementarnost i nepromjenjivost muškog i ženskog roda dobra i dio naravnoga poretka – stoji u nedavno objavljenoj izjavi Kršćanske medicinske i zubarske udruge.

Nove diskriminacije protiv kršćana?

U vrijeme kad se rasprava o rodnom identitetu, transrodnim kupaonicama i korištenju „ispravnih zamjenica“ zaoštrava u Sjedinjenim Državama, američki kršćanski liječnici objavili su izjavu u kojoj pojašnjavaju svoje stajalište o etici i transrodnom identitetu. Kršćanska medicinska i zubarska udruga uključuje medicinske djelatnike sve tri velike kršćanske tradicije – protestante, pravoslavce i katolike.

Nakon legalizacije istospolnih brakova u SAD-u i drugim zemljama, kršćani moraju živjeti s mogućnošću gubitka posla ili prijetnjama tužbi ako odbiju iz vjerskih razloga sudjelovati u istospolnim vjenčanjima. Sad bi slične posljedice mogle uslijediti s nametanjem rodne ideologije i posebnih rodnih politika koje zagovara Obamina administracija.

Sloboda savjesti za liječnike

U tom kontekstu je Kršćanska medicinska i zubarska udruga, koja okuplja oko 16 tisuća djelatnika, objavila izjavu u kojoj potiče liječnike da se prema transrodnim pacijentima odnose s razumijevanjem i uljudnošću, ali ističu slobodu savjesti medicinara te naglašavaju da se ne radi o „nepravednoj diskriminaciji“ ako liječnik zbog savjesti odbije tretman koji drži „štetnim ili medicinski neopravdanim“, poput tzv. „operacija promijene spola“.

Ističu kako je prema „prevladavajućem mišljenju ukidanje tradicionalnih definicija i granica uvjet samoostvarenja“. To kršćanske zdravstvene djelatnike stavlja u oprječan položaj stavu pacijenata koji od medicinske zajednice traže potvrdu svojih transrodnih želja.

„Autentičan osobni identitet sastoji se u društvenom rodnom izričaju koji je u skladu s vlastitim prirodnim biološkim spolom“ – ustvrdili su kršćanski liječnici, napominjući kako su svjesni da je „tradicionalni stav postao protu-kulturan“, ali ističu da „Božji naum nadilazi kulturu“.

“Normalna anatomija nije bolest”

S vjerskog aspekta, iz Udruge naglašavaju biblijski nauk da je Bog čovječanstvo stvorio kao muško i žensko. S medicinskog vidika liječnici ističu „objektivnu biološku činjenicu“ da je spol „genetički određen pri začeću“ i da „nije društveni konstrukt koji se može proizvoljno dodijeliti pri rođenju ili promijeniti prema nahođenju“.

U izjavi se također osvrću na rijetke abnormalne neusklađenosti spolnog fenotipa i kromosoma – poput sindroma androgene neosjetljivost. „Svrha medicine je liječiti bolesne, a ne surađivati s psihosocijalnim poremećajima. Dok je svrha liječenja anatomski abnormalnog spolnog fenotipa povratak zdravlja, zahvati koji mijenjaju normalnu spolnu anatomiju kako bi se uskladila s transrodnim željama narušavaju zdravlje“.

„Normalna anatomija nije bolest; nezadovoljstvo s prirodnom anatomijom i genetskom spolnom strukturom nije bolest koja se može uspješno medicinski ili kirurški izliječiti“ – napominju doktori.

Nametanje transrodne ideologije čitavome društvu

Osim toga, izražavaju zabrinutost zbog pokušaja „nametanja transrodne ideologije čitavome društvu putem isključivanja, ušutkivanja, marginalizacije i zastrašivanja“. Jednako su zabrinuti zbog „nastojanja da se zdravstvene djelatnike prisili da prihvate transrodnu ideologiju, medicinski legitimiziraju transrodnu psihologiju“ ili sudjeluju u njima neprihvatljivim zahvatima „promjene spola“.

U izjavi se osim toga podsjeća na dobro dokumentirane slučajeve povećanja rizika od depresije, anksioznosti, samoubilačkih sklonosti, ovisnosti i rizičnog spolnog ponašanja među osobama koje se smatraju transrodnima, uzimaju spolne hormone ili su kirurški „promijenile spol“. Također kritiziraju doktore koji pripisuju hormone biološki zdravoj djeci kako bi spriječili normalan rast i pubertetski razvoj.

„Medicina počiva na znanosti i ne treba biti zarobljenik želja ili zahtjeva koji proturječe biološkoj stvarnosti. Operacije promjene spola su fizički štetne zato što zanemaruju normalnu ljudsku anatomiju i funkciju. Medicinski status poremećaja rodnog identiteta kao mentalnog ili psihološkog poremećaja ne treba odbaciti na temelju društvenog aktivizma“ – naglašavaju liječnici.

Jasan stav Crkve

Podsjetimo da je papa Franjo nedavno snažno osudio rodnu ideologiju i njezino uvođenje u škole, nazvavši to „užasnim“. Kolumbijski biskupi su također slijedili Papin primjer i podigli glas protiv uvođenja rodne teorije u školske udžbenike, napominjući da ona „razara ljudsko biće“, a kardinal Robert Sarah, pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, nazvao je rodnu ideologiju „demonskom“.

Radio Vatikan | Bitno.net