Jedan krasan kaos, moglo bi se reći.  Da, jer Aarona Kleina, kršćanina i slastičara u mjestu Gresham (Oregon), odbijanje pripremiti svadbenu tortu za jedan lezbijski par, moglo bi stajati kazne od 50 tisuća dolara.

Zapravo, prema pisanju katoličke agencije Aci Prensa, protiv vlasnika slastičarnice “Sweet Cakes by Melissa” pokrenut je postupak pred Generalnim uredom države Oregon nakon prijave dviju žena.

– Ja sam kršćanin i vjerujem, kako kaže Biblija, da je brak onaj koji postoji između jednog muškarca i jedne žene. Ne mislim da trebam zbog toga biti kažnjen – izjavio je čovjek lokalnim medijima.

Posve drugačijeg je mišljenja jedna od tužiteljica, Laura Bowman, prema kojoj je slastičar dvije žene apostrofirao pomalo netolerantno “odvratne ste u očima Gospodnjim” i dozu potkrijepio argumentima tipa: “vaš novac nije jednako vrijedan novcu drugih”. Izrazi zbog kojih je Bowmanina sudružica briznula u plač.

Klein, sa svoje strane, poriče da je ikada izgovorio te riječi: «Nisam nikoga zastrašivao. Jednostavno sam istaknuo da ne gube vrijeme sa mnom jer ja ne radim torte za homoseksualna vjenčanja». Brakovi koji u svakom slučaju nisu legalni u Oregonu gdje su naime priznati oblici civilnog zajedništva (između hetero ili homoseksualaca).

Slučajevi poput ovog Kleinovog sve su rašireniji u Sjedinjenim Državama. U srpnju prošle godine, u mjestu Lakewood, u Coloradu, protiv druge jedne slastičarnice je pokrenut postupak iz istog razloga: odbijanje isporučiti tortu za jedno gay vjenčanje.

U New Mexicu jedan kršćanski fotograf nije želio ovjekovječiti jednu gay ceremoniju i morao je platiti kaznu od sedam tisuća dolara. Njegov se slučaj još uvijek vodi pri Vrhovnom sudu.

U New Jerseyu jedan centar za duhovne obnove kojim upravljaju metodisti odbio je organizirati proslavu civilnog zajedništva između triju osoba istog spola: za lokalnu vlast radilo se o slučaju očite diskriminacije. Prošla su vremena bacanja „torti u facu“.

Mauro Pianta

Prijevod: E. V.

Izvor: www.vaticaninsider.com