VIDEO_Raskrinkana rodna ideologija, Kolumbija uvođenje rodne ideologije u škole

„Rodna ideologija uništava društvo“ – snažna je poruka kardinala Rubéna Salazara Gómeza, nadbiskupa Bogote u Kolumbiji, kao odgovor na odredbu mjesnog ministarstva obrazovanja o reviziji školskih udžbenika. „Mi odbacujemo promicanje rodne ideologije u državnome školstvu“ – objasnio je kardinal na tiskovnoj konferenciji – „zato što se radi o ideologiji koja razara ljudsko biće, lišavajući ga temeljnog sadržaja komplementarnosti muškarca i žene“.

Naglašavajući poštovanje Crkve prema svim osobama, neovisno o njihovoj spolnoj orijentaciji, kardinal Salazar Gómez je napomenuo da „valja duboko poštovati sve ljude, ali bez nametanja bilo koje ideologije“. Pozvao je stoga na snažniju podršku za obitelj, koja je „temeljna stanica društvenoga života“.

Prošlih je dana Kolumbijska biskupska konferencija objavila priopćenje o pitanju revizije školskih udžbenika. U tom dokumentu, biskupi kao „temeljnu vrijednost“ za društveni suživot potvrđuju „poštovanje prema svakom ljudskom biću, bez razlikovanja rase, spola, spolne orijentacije, podrijetla, religije ili političkog opredjeljenja“. Biskupi su međutim upozorili da kolumbijsko ministarstvo obrazovanja promiče rodnu ideologiju u društvu, ne srameći se čak ni izokretanja ustavne definicije obitelji.

Takav stav – izjavili su biskupi – protivan je obitelji kao temeljnoj društvenoj ustanovi, protivan je didaktičkoj autonomiji škola, protivan je vjerskoj slobodi, protivan je pravu roditelja da izaberu koju vrstu odgoja žele za svoju djecu i protivan je slobodi savjesti.

Dakako – naglasili su – „apsolutno je potrebno promicati poštovanje prema svim osobama i svim društvenim okruženjima, ali to ne može značiti nametanje rodne ideologije kao norme“. Biskupi su stoga pozvali sve svećenike u zemlji da „prate formaciju savjesti vjernika po tom pitanju“. Na koncu, Crkva u Bogoti je od vlade zatražila da „sluša glasove milijuna ljudi“ koji, bez obzira na vjeroispovijest, javno odbacuju nametanje te ideologije.