Gay parada

Slastičarnica iz Belfasta koja je odbila napraviti kolač kojim se promovira agenda homoseksualnog braka, jer se to protivi kršćanskim uvjerenjima njihovih vlasnika, našla se u središtu rasprava sjevernoirske javnosti, a prijeti joj i tužba, prenose mediji.

Ashers Baking Company dobili su narudžbu napraviti tortu na čijem vrhu je trebao biti nacrtan logo gay aktivističke grupe Queerspace, koja je angažirana na legalizaciji homoseksualnog braka u Sjevernoj Irskoj, kao i likovi iz dječje serije Ulica Sezam – Bert i Ernie, koje homoseksualni aktivisti često koriste u svojoj ikonografiji i tvrde da su ih autori te serije zamislili kao dva homoseksualca koja žive zajedno (autori serije davno su to demantirali). Uprava slastičarnice odbila je narudžbu i naručitelju objasnila kako je homoseksualni brak u suprotnosti s njihovim kršćanskim uvjerenjima i kako tu tortu ne mogu napraviti. Novce su naručiteljima, naravno, uredno vratili, a ovi su tortu napravili na drugom mjestu.

Nekoliko dana kasnije dobili su poziv od predstavnika Povjerenstva za ravnopravnost (Equality Commision) koji su ih obavijestili kako su dobili pritužbu na njih i kako im prijeti tužba. Daniel McArthur, upravitelj obiteljske tvrtke koja posluje od 1992. i ima 62 zaposlenika, objavio je kako su potražili pravnu pomoć u kršćanskim organizacijama specijaliziranim za takve slučajeve.

“Volio bih da ishod svega ovoga bude da svaki kršćanin može voditi svoj posao prema svojim uvjerenjima i da im je dopušteno donositi poslovne odluke na temelju tih uvjerenja”, rekao je McArthur koji je rekao i kako osjeća da je tvrtka donijela pravu odluku.

Sjeverna Irska je jedini dio Velike Britanije u kojoj homoseksualni brak još nije legaliziran. U njoj, ipak, vrijedi Equality law, zakon protiv diskriminacije koji u stvarnosti sve češće diskriminira i to – kršćane.

Colin Hart, direktor kršćanske udruge Christian Institute, komentirao je cijeli slučaj i rekao kako je on još jedan primjer apsurdne situacije u kojoj je britanska vlada propustila zaštititi sve one koji podržavaju tradicionalne vrijednosti.

“Sve što McArthuri žele jest da rade svoj posao u skladu sa svojim kršćanskim uvjerenjima. Nitko ne bi smio biti primoran koristiti svoju kreativnost i umijeće na način koji je protiv njegove savjesti”, rekao je Hart, dodajući kako su tzv. antidiskriminacijski zakoni stvorili situaciju u kojoj su kršćani zbog svojih uvjerenja naprosto ugroženi.

G. An. | Bitno.net