Oni samo žele raditi svoj posao u skladu sa svojim uvjerenjima, rekao je jedan kršćanski aktivist

Gay parada

Slastičarnica iz Belfasta koja je odbila napraviti kolač kojim se promovira agenda homoseksualnog braka, jer se to protivi kršćanskim uvjerenjima njihovih vlasnika, našla se u središtu rasprava sjevernoirske javnosti, a prijeti joj i tužba, prenose mediji.

Ashers Baking Company dobili su narudžbu napraviti tortu na čijem vrhu je trebao biti nacrtan logo gay aktivističke grupe Queerspace, koja je angažirana na legalizaciji homoseksualnog braka u Sjevernoj Irskoj, kao i likovi iz dječje serije Ulica Sezam – Bert i Ernie, koje homoseksualni aktivisti često koriste u svojoj ikonografiji i tvrde da su ih autori te serije zamislili kao dva homoseksualca koja žive zajedno (autori serije davno su to demantirali). Uprava slastičarnice odbila je narudžbu i naručitelju objasnila kako je homoseksualni brak u suprotnosti s njihovim kršćanskim uvjerenjima i kako tu tortu ne mogu napraviti. Novce su naručiteljima, naravno, uredno vratili, a ovi su tortu napravili na drugom mjestu.

Nekoliko dana kasnije dobili su poziv od predstavnika Povjerenstva za ravnopravnost (Equality Commision) koji su ih obavijestili kako su dobili pritužbu na njih i kako im prijeti tužba. Daniel McArthur, upravitelj obiteljske tvrtke koja posluje od 1992. i ima 62 zaposlenika, objavio je kako su potražili pravnu pomoć u kršćanskim organizacijama specijaliziranim za takve slučajeve.

“Volio bih da ishod svega ovoga bude da svaki kršćanin može voditi svoj posao prema svojim uvjerenjima i da im je dopušteno donositi poslovne odluke na temelju tih uvjerenja”, rekao je McArthur koji je rekao i kako osjeća da je tvrtka donijela pravu odluku.

Sjeverna Irska je jedini dio Velike Britanije u kojoj homoseksualni brak još nije legaliziran. U njoj, ipak, vrijedi Equality law, zakon protiv diskriminacije koji u stvarnosti sve češće diskriminira i to – kršćane.

Colin Hart, direktor kršćanske udruge Christian Institute, komentirao je cijeli slučaj i rekao kako je on još jedan primjer apsurdne situacije u kojoj je britanska vlada propustila zaštititi sve one koji podržavaju tradicionalne vrijednosti.

“Sve što McArthuri žele jest da rade svoj posao u skladu sa svojim kršćanskim uvjerenjima. Nitko ne bi smio biti primoran koristiti svoju kreativnost i umijeće na način koji je protiv njegove savjesti”, rekao je Hart, dodajući kako su tzv. antidiskriminacijski zakoni stvorili situaciju u kojoj su kršćani zbog svojih uvjerenja naprosto ugroženi.

G. An. | Bitno.net