Medicinska bolnica Sveučilišta Vanderbilt uzela je stanku neodređenog trajanja po pitanju provođenja nepovratnih operativnih zahvata “promjene spola” na djeci, nakon što je guverner Tennesseeja Bill Lee, potaknut pritiskom aktivista i društvenih medija pokrenuo istragu o bolnici, piše CNA.

Odluka je objavljena u pismu koje je napisao zamjenik izvršnog direktora sveučilišnog medicinskog centra, C. Wright Pinson. “Tražili ste da Vanderbilt zaustavi operacije afirmacije spola koje se provode nad maloljetnicima”, napisao je Pinson, navodeći kako će zbog nedavno ažuriranih smjernica Svjetskog profesionalnog udruženja za transrodno zdravlje medicinski centar Vanderbilt provesti interni klinički pregled svojeg programa.

“Obustavljamo operacije afirmacije spola kod pacijenata mlađih od 18 godina dok ne završimo s ovim pregledom, što može potrajati nekoliko mjeseci”, istaknuo je Pinson, dodajući kako će se njegova bolnica pridržavati “svih novih zahtjeva koji bi mogli biti uneseni u zakon savezne države Tennesee”.

Novinar Matt Walsh, autor dokumentarnog filma What is a Woman? koji propituje transrodnu industriju u SAD-u, potkraj rujna je u nizu tweetova otkrio kako Vanderbilt provodi ireverzibilne operacije “promjene spola” maloljetnicima. Walsh je pozdravio odluku koju je inicirao guverner Lee:

“Velike vijesti: nakon našeg izvješća, Vanderbilt je pristao obustaviti sve operacije promjene spola kod maloljetnika. Borba je daleko od kraja, ali ovo će spasiti mnogu djecu od sakaćenja i zlostavljanja. Nevjerojatno važna pobjeda. Slava Bogu”.


Ono što je Walsh razotkrio bili su komentari čelnih osoba bolnice Vanderbilt o tome kako transrodne zahvate treba provoditi jer su unosni, nakon čega je pozvao institucije na istragu navedene bolnice.

Republikanski guverner Lee za Walshov je The Daily Wire rekao kako je sveučilišna pedijatrijska klinika pobudila “ozbiljnu moralnu, etičku i pravnu zabrinutost”.

Nakon reakcija javnosti, Walsh je u tweetu najavio kako će zajedno s državnim dužnosnicima Tennesseeja raditi na zakonu koji će “zatvoriti Vanderbiltov program promjene spola kod djece i zabraniti tu praksu u državi”.

Sporne komentare o financijskoj isplativosti provođenja operacija “promjene spola” izreklo je dvoje zaposlenika Vanderbilta.

Dr. Shayne Taylor rekla je kako te operacije donose “ogromne zarade”. Pretvorba prsnog koša iz ženskoga u muški može donijeti 40 000 dolara, govori Taylor u videu, objašnjavajući kako bolnica na taj način zarađuje pozamašan novac. Jedan od elemenata zbog kojeg su navedene operacije tako unosne, istaknula je Taylor, jest što zahtijevaju mnoštvo popratnih zahvata.

Govoreći o operacijama genitalija, Taylor ističe kako i one donose “velike zarade”, a samo jedna operacija može donijeti i 100 000 dolara. Ženama koje se podvrgavaju takvoj operaciji, stručnog naziva faloplastika, prvo je potrebno napraviti histerektomiju, a može se ukloniti i vaginu, dok oporavak od zahvata traje između 12 i 18 mjeseci.

Drugi zaposlenici bolnice u snimkama koje Walsh donosi govore kako će liječnici koji se iz vjerskih ili drugih uvjerenja protive takvim postupcima “morati shvatiti kako je to problematično” i, štoviše, kako će se morati “suočiti s posljedicama”. Osim na razini Vanderbilta, slični propise administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena sada želi uvesti na razini čitave Amerike.

Protiv te najave ustali su čikaški i njujorški kardinali Blaise Cupich i Timothy Dolan, ističući u zajedničkom pismu kako protivljenje navedenim praksama, a koje se u osnovi svode na uklanjanje zdravoga tkiva, nije karakteristično samo za katoličanstvo, nego za mnoge religijske tradicije, kao i za pojedince koji ne pripadaju nijednoj religiji.

“U društvu koje štiti slobodu vjeroispovijesti, od pobožnih medicinskih djelatnika ne može se očekivati kršenje nauka njihove religije”, kao niti “kršenje njihove savjesti kao uvjeta zaposlenja”, ističu američki kardinali.

Osim mastektomije i histerektomije, bolnica Vanderbilt provodila je i kemijske kastracije maloljetnika, a hoće li se nakon najavljene stanke operativni zahvati prividne “promjene spola” vratiti u Vanderbilt, ostaje za vidjeti. Walshovim riječima, “borba je daleko od kraja”.