Prijedlog administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena o prisiljavanju liječnika na obavljanje operativnih zahvata nad pacijentima koji se izjašnjavaju transrodnima pogrešno je usmjeren i treba ga preosmisliti, napisali su za America Magazine kardinali Timothy Dolan i Blaise Cupich, prenosi CNA.

“Prema novom predloženom pravilu, smatralo bi se diskriminacijom kada bi medicinska ustanova ili njezin zaposlenik odbili izvršiti zahvate ‘rodne tranzicije’, neovisno o tome je li riječ o prigovoru zbog iskrenih vjerskih uvjerenja ili kliničke prosudbe”, napisali su njujorški kardinal Dolan i čikaški kardinal Cupich.

“Riječ je o prisili vlasti koja zadire u vjersku slobodu religijski utemeljenih zdravstvenih ustanova. Takav propis ugrožava pravo na priziv savjesti svih zdravstvenih djelatnika koji su procijenili da bi njihovo sudjelovanje ili olakšavanje postupaka rodne tranzicije bilo protivno njihovim uvjerenjima”, ističe se u tekstu dvojice kardinala.

Zakonski prijedlog američkih vlasti obvezivao bi svaku medicinsku ustanovu koja prima sredstva iz saveznog proračuna na uključenje koncepta “rodnog identiteta” u polazne točke svojih usluga, čime bi se ukinula odredba Trumpove administracije o prizivu savjesti zdravstvenih djelatnika na postupke koji se protive njihovim uvjerenjima.

Pacijenti u katoličkim bolnicama, neovisno o dobi, spolu, rasnoj i etničkoj podlozi te religiji nisu izvrgnuti diskriminaciji, ističu kardinali. “Oni koji se identificiraju transrodnima”, pišu Dolan i Cupich, “dobit će isti tretman kao i svaki drugi pacijent”.

Međutim, dodaje se u tekstu dvojice kardinala, katoličke zdravstvene ustanove temelje se na vjeri i znanosti, stoga odbiti učiniti ono što operativni zahvati “rodne tranzicije” podrazumijevaju – a riječ je, kako ističu kardinali, o “uklanjanju zdravih, funkcionalnih organa” – nije diskriminacija, budući da se ukljanjanje zdravoga tkiva ne omogućuje niti ostalim pacijentima, “neovisno o njihovu rodu i spolu”.

Fokus prigovora savjesti, dakle, nije na pacijentu, izjašnjavao se on transrodnim ili ne, nego na samom činu, to jest operativnom zahvatu koji uklanja zdrave organe.

Dolan i Cupich nadalje ističu kako protivljenje navedenim praksama nije karakteristično samo za katoličanstvo, nego za mnoge religijske tradicije, kao i za pojedince koji ne pripadaju nijednoj religiji. “U društvu koje štiti slobodu vjeroispovijesti, od pobožnih medicinskih djelatnika ne može se očekivati kršenje nauka njihove religije”, kao niti “kršenje njihove savjesti kao uvjeta zaposlenja”.

Katolička bolnica odražava katoličku vjeru, naglašavaju kardinali: “To je mjesto zacjeljenja. To je ustanova koja je izrasla iz kršćanske vjernosti Isusu Kristu, koji je iscijelio bolesne i skrbio za siromašne. Motivirani smo vjerom u Boga koji sve čini novim”.

“U Kristu, Bog je postao čovjekom, patio, umro i ustao iz mrtvih. Isus nam pokazuje što znači biti čovjekom i kako istinski brinuti za druge”, ističu Dolan i Cupich. Ta “vizija žrtvene ljubavi i služenja” jedina je zapovijed koju ćemo slijediti, zaključuju u svojem otvorenom pismu.