Američka organizacija Recorded Future izvijestila je kako su Sveta Stolica, Papinski institut za vanjske misije i biskupija Hong Kong bili hakirani od kineske RedDelte koju financira država, objavila je 29. srpnja UCA News.

Organizacija Recorded Future i njezina Insikt Grupa bavi se praćenjem i analizom podataka koristeći sofisticiranu opremu za otkrivanje cyber špijunaže. „Od početka svibnja 2020. Vatikan i katolička Biskupija Hong Kong bili su među nekoliko organizacija povezanih s Crkvom koje su bile meta RedDelte, skupine s ugrožavajućim aktivnostima financirane od Kine, praćene od Insikt Grupe.“

U rujnu 2018. godine postignut je privremeni dvogodišnji vatikansko-kineski sporazum o imenovanju biskupa, kao vrhunac napora pape Franje i njegovih prethodnika sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Konačni cilj je privođenje cijele Crkve u Kini u zajedništvo s Rimom.

Pregovori o novom sporazumu privremeno su zaustavljeni zbog pandemije koronavirusa. Vodeći pregovarač Vatikana nadbiskup Claudio Maria Celli potvrdio je da Sveta Stolica „želi nastaviti s ovim korakom, želi ići naprijed“.

Kina, dosljedno, negira optužbe o hakiranju, ali nova istraživanja stručnjaka i novinara iznose na vidjelo nove dokaze o njezinim aktivnostima. Ovo je prvi put da je Vatikan identificiran kao meta kineskih hakera.

U izvješću se navodi kako su ovi upadi RedDelti mogli omogućiti uvid u pregovaračku poziciju Vatikana pred završetak pregovora te uvid u stajalište Vatikana o prodemokratskom pokretu u Hong Kongu vezano uz novi Zakon o nacionalnoj sigurnosti, objavila je UCA News.