“Kršćani svih tradicija te svi vjernici u Aziji i svijetu, molite za Hong Kong, za Kinu i za njene građane”, poručio je u pismu kardinal Charles Maung Bo, nadbiskup Yangoona i predsjednik Federacije azijskih biskupskih konferencija, nakon stupanja na snagu kontroverznog Zakona o nacionalnoj sigurnosti u nekadašnjoj britanskoj koloniji.

On, dodao je kardinal, umanjuje slobode u Hong Kongu te predstavlja prijetnju “visokom stupnju autonomije”, osiguranom prema principu “jedna država, dva sustava”, prenosi portal AsiaNews.

Prema novom zakonu, koji je nametnuo Peking, svako poticanje mržnje prema središnjim vlastima u Kini ili Regionalnoj vladi Hong Konga smatrat će se kaznenim djelom. Pritom se omogućuju “zatvoreni sudbeni procesi”, prisluškivanje osumnjičenih, prebacivanje suđenja u Kinu, zamrzavanje imovine te upad policije na privatni posjet bez naloga u “žurnim situacijama”.

Također, uništavanje sredstava javnog prijevoza, što se često događalo prilikom prošlogodišnjih masovnih prosvjeda, može se smatrati terorizmom.

“Svaka zemlja ima pravo donositi zakone koji će štititi i čuvati sigurnost. Ali oni moraju biti uravnoteženi te garantirati poštivanje ljudskih prava, ljudskog dostojanstva i temeljnih sloboda. Nametanja ovog zakona od strane kineskog Nacionalnog kongresa jasno oslabljuje Zakonodavno vijeće Hong Konga i njegovu autonomiju”, istaknuo je kardinal Bo, dodajući kako se radi o prijetnji vjerskim, akademskim i medijskim slobodama te slobodi govora i okupljanja.

“Čak i ako vjerske slobode u Hong Kongu nisu direktno ili odmah ugrožene, nova sigurnosna legislacija i kazneni zakon koji implicira (za djela subverzije, odcjepljenja i ‘suradnje s inozemnim političkim snagama’) može, npr. dovesti do kontrole propovijedi, kažnjavanja molitvenih bdijenja te zlostavljanja u bogoslužnim prostorima koji služe kao zaštita i pomoć prosvjednicima. Molim se da ovaj zakon ne potakne vladu na miješanje u unutarnje poslove vjerskih organizacija i pastoralne usluge koje nude društvu.”

Predsjednik Federacije azijskih biskupskih konferencija istaknuo je i kako “sudjelovanje vjerskih organizacija u društvenim zbivanjima ne smije biti ugroženo”.

“Hoće li od sada vjerske vođe biti procesuirane zbog obrane ljudskog dostojanstva, ljudskih prava, pravde, slobode i istine? Već smo iskusili da, čim se pojave prijetnje slobodi, i vjerske slobode bivaju – prije ili kasnije – ugrožene.”

Inače, donošenje kontroverznog zakona uslijedilo je nakon milijunskih prosvjeda koji su u Hong Kongu obilježili veći dio 2019. i 2020.. Prosvjedi pro-demokratski orijentiranih stranaka, aktivista i građana bili su potaknuti najavom lokalnih vlasti o donošenju Zakona o izručenju koji bi omogućio da neki građani Hong Konga zbog kaznenih prijestupa budu izručeni Kini. Kritičari prijedloga, koji je kasnije povučen, istaknuli su svoje protivljenje izručenju optuženika zemlji s duboko problematičnim i autoritarnim pravnim sustavom. Također su istaknuli bojazan da će se zakon koristiti u borbi protiv političkih neistomišljenika i kritičara kineskih komunističkih vlasti.

Službeni Peking je, pak, više puta naveo da prosvjede, na kojima je došlo i do sukoba građana s policijom, potiču “strane sile”.

U svom pismu, kardinal Charles Maung Bo istaknuo je kako je do sada “uhićeno više od 9 000 prosvjednika, ali pritom nijedan policajac nije procesuiran zbog prekomjerne upotrebe sile”, pozvavši na “jednakost zakona za sve”.

“Zbog ovih razloga, i u duhu proroka, mučenika i svetaca naše vjere, pozivam vas danas da molite za Hong Kong. Molite za vođe u Kini i Hong Kongu da održe obećanja o poštivanju temeljnih prava i sloboda. Sve vas pozivam da molite za mir.”

Dodajmo kako ovo nije prvi puta da mjanmarski kardinal i jedan od vodećih azijskih prelata kritizira Kinu.

Slično je napravio početkom travnja ove godine kada je u pismo prozvao komunističke vlasti zbog krize izazvane koronavirusom, poručivši im da svijetu duguju “odštetu i ispriku”.