Dva glavna crkvena tijela pod nadzorom države u Kini izabrala su nova vodstva koja su obećala voditi vjernike prema odanom prihvaćanju socijalističkih principa Komunističke partije Kine, objavio je azijski katolički portal UCA News.

Odluka je donesena tijekom Desetog nacionalnog kongresa katolicizma u Kini, koji se održao od 18. do 20. kolovoza u Wuhanu. Na kongresu koji se održava svakih pet godina sudjelovali su i značajni predstavnici Komunističke partije koji su održali govore.

Više od 300 crkvenih delegata, među kojima su biskupi i svećenici, jednoglasno su prihvatili raditi na aktivnostima koje promiču patriotizam, socijalizam i sinizaciju[1] Katoličke Crkve prema naputku predsjednika Xija Jinpinga.

Delegati su izabrali novo vodstvo Kineskog patriotskog katoličkog udruženja te Biskupske konferencije Katoličke Crkve u Kini. Pekinški nadbiskup Joseph Li Shan tako je postao predsjednikom patriotskog udruženja, dok je biskup Haimena Joseph Shen Bin izabran za čelnika biskupske konferencije.

Vodstva obaju tijela izdala su izjavu u kojoj su obećali da će uključiti svećenike, redovnike i laike diljem zemlje u pastoralnu evangelizaciju i daljnju promociju sinizacije.

U izjavi je naglašena i potreba Crkve da implementira duh “Nacionalne konferencije o vjerskim pitanjima” koja je održana prošlog prosinca, a tijekom koje je predsjednik Xi naglasio strogu implementaciju marksističkih principa, povećan internetski nadzor te strožu kontrolu religije u svrhu osiguranja nacionalne sigurnosti, piše UCA News.

Biskupi su u izjavi naglasili kako je “potrebno ujediniti i povesti svećenike, starješine i vjernike da slijede Xiovu ideju o socijalizmu s kineskim obilježjima za ‘novo doba’; održavati domoljublje i ljubav prema vjeri; i pridržavati se načela neovisnih i samoupravnih crkava”.

Crkveni vođe istaknuli su i kako će sinizacija katoličanstva u Kini “ojačati izgradnju patriotskih snaga” te ostvariti “san velikog preporoda kineske nacije”.

Kinesko patriotsko katoličko udruženje osnovano je godine 1957. s ciljem kontrole Katoličke Crkve u zemlji. Svećenici koji se ne žele učlaniti u udruženje pripadaju tzv. “podzemnoj Crkvi” koja odbija nametanje državnog autoriteta o vjerskim pitanjima.

Državno tajništvo Svete Stolice nakon potpisivanja prvog privremenog sporazuma započelo je novo poglavlje odnosa s Kinom. U tom su duhu u Vatikanu izdali upute kineskim svećenicima za koje vlast zahtijeva učlanjenje u Kinesko patriotsko katoličko udruženje. Sveta Stolica predložila je da se svećenici prilikom učlanjenja izjasne da prihvaćaju zahtjeve udruženja samo ako se oni ne protive “principima katoličkog nauka”.

Prvi dvogodišnji privremeni ugovor između Svete Stolice i Kine potpisan je 2018. godine. Godine 2020. ugovor je obnovljen, pa se očekuje da će ove godine ponovno doći na red odluka o njegovu produženju.


[1] Sinizacija je politička ideologija koja ima za cilj nametnuti stroga pravila društvima i institucijama temeljena na glavnim vrijednostima socijalizma, autonomije i potpore vodstvu Kineske komunističke partije.