Što je skrupuloznost?

Skrupuloznost je poremećaj pri kojemu je netko patološki opsjednut moralnim ili vjerskim pitanjima, što ih tjera na to da se ponašaju na kompulzivan, a često i uznemirujuć način. Netko tko pati od skrupuloznosti ima opsesije, osjeća kompulzije (prisile), osjeća tjeskobu i uznemirenost, i to često utječe na većinu drugih vidova normalnoga života. Postoje različite faze i stupnjevi ovoga poremećaja, ali on podosta nalikuje opsesivno-kompulzivnome poremećaju.

Što je opsesivno-kompulzivni poremećaj?

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) je mentalni poremećaj koji se pojavljuje u različitim oblicima i podtipovima. OKP često dovodi i do drugih simptoma, poput anksioznosti, depresije, i slično. Prvo se dogodi to da nešto u umu ili okolišu osobe bude okidač za nametljivu misao. Te su misli obično neprilične naravi, i tjeraju osobu na kompulziju bavljenja nekim činom ili zamjenskim činom.

Skrupuloznost kao religiozni problem

Na području duhovnosti nametljiva misao je opsesivna briga oko grijeha, i kompulzivni čin obavlja se u svrhu pokore. To može dovesti do traženja potvrde, uvijek iznova, da počinjeni čin nije bio nemoralan. Osoba može pretjerano moliti. Može se vraćati na sjećanja i događaje, i razmišljati o različitim načinima na koje bi ta sjećanja i događaja mogli biti grješni ili neetični. U ozbiljnome obliku to može dovesti do izbjegavanja ljudi, mjesta, predmeta i događaja koji su okidač za opsesivno razmišljanje. U najozbiljnijemu obliku ovaj poremećaj može dovesti do suicidalnih misli ili činova.

Pet znakova da se borite sa skrupuloznošću

Borite li se sa skrupuloznošću? Ako se borite makar samo s par ovih znakova, važno je razgovarati sa svećenikom, duhovnikom ili terapeutom. Potražite pomoć prije nego što bude prekasno! Skrupuloznost paralizira čovjeka, a to nije nešto što Bog želi za vas. On želi da imate život u izobilju. Ne želi da beskonačno patite od ove bolesti.

1. Sve u vašemu životu mora biti savršeno.

Jeste li perfekcionist? Je li vam teško prihvatiti ikoji standard u vašemu životu ili u životu drugih ako on nije savršenstvo? Perfekcionizam nije mentalna bolest, u sebi i po sebi, ali on je česta komponenta OKP-a, skrupuloznosti i drugih tegoba. Usto, perfekcionizam može dovesti do pretjerane posvećenosti poslu i produktivnosti, što će vam oduzeti vašu radost i lijepe trenutke provedene odmarajući se s prijateljima i obitelji.

Nemojte zapasti u zamku da počnete misliti da je savršenstvo nešto što možete sami postići. Na području religije, ali zapravo i u svemu drugome, mi smo posve ovisni o milosti, milosrđu i dobroti Božjoj. Ako ne možete doseći proizvoljno savršenstvo koje ste sebi zadali, ne očajavajte, i nemojte ponižavati sami sebe. Imajte pouzdanja u Gospodina.

2. Ne možete prestati misliti o pogrješkama iz prošlosti.

Svatko se zna osvrnuti na pogrješke iz prošlosti i pomisliti: „Što sam mogao učiniti drugačije?” To je dobra stvar. Trebali bismo učiti iz svojih pogrješaka. Ono što ne bismo smjeli jest dopuštati prošlosti da kontrolira našu sadašnjost, i tako paralizira našu budućnost. Skrupulozna osoba opsesivno će razmišljati o pogrješkama iz prošlosti, i neće moći prestati to činiti.

Ona će možda čak u ispovjedaonici u više navrata ispovijedati isti grijeh. Pod istim grijehom mislima doslovno na jedan specifični događaj. Često se borimo s istim grijehom opet iznova, ali skrupulozna osoba opsesivno će razmišljati o tome jednome putu kada je počinila neki grijeh. Crkva jasno naučava da jednom kada ispovjedimo grijeh koji smo počinili, onda tu specifičnu prigodu kad smo sagriješili više ne ispovijedamo. Naravno, ako ponovno sagriješite, onda je to druga priča. Osloboditi se prošlosti znači Gospodinu dopustiti da vas On vodi u budućnosti. Imajte pouzdanja u Gospodina.

3. Mislite da ste užasni.

Svatko ima loše dane. Svatko se ponekad osjeća loše u vezi sa samim sobom. Ako im se to nikada ne događa, onda možda pate od jednoga posve drugačijega problema. No Bog nikoga nije učinio užasnim. Bog je svaku ljudsku osobu stvorio dobrom. Grijehom smo se okaljali, ali Bog nam daje sposobnost da opet zadobijemo milost po krštenju, Euharistiji i ispovijedi.

Vi niste užasni. Vi ste ljubljeni sin ili kći Boga Oca. Vi ste nasljednik skupa s Kristom. Vi ste hram Duha Svetoga. Ako ste uvjereni da ste učinili nešto zlo, i počnete osjećati kajanje, to je milost. Ako se osjećate osuđenima, onda to dolazi od vraga i sila zla. Ne predajte se tome očaju i negativnome gledanju na sebe. Imajte pouzdanja u Boga.

4. Niste sigurni da će vam Bog oprostiti.

Ako imate perfekcionističke tendencije, predali ste se očajanju, opsesivno razmišljate o pogrješkama iz prošlosti, i mislite da ste užasni – onda vam je zasigurno kroz glavu prošla misao: „Kako bi Bog uopće mogao oprostiti velikome grješniku poput mene?” To je oholost, koja je Adama potaknula na grijeh, a zatim da se skrije od Boga u rajskome vrtu. Gdje se mi možemo skriti od Božjih očiju? On zna sve što smo učinili i zašto smo to učinili, no On je ipak odlučio ljubiti nas! On se nikada ne umara od opraštanja – jer nas ljubi.

Bog nas je stvorio, i On zna da mi činimo grješke. Mi nismo sveznajući poput Njega, ali On se neizmjerno trudi pomoći nam da spoznamo Njegovu ljubav. Mi nismo sveprisutni poput Njega, ali On je uvijek dostupan da nam pokaže milosrđe. Neka vas Božje oproštenje očisti, promijeni vas, i podigne vas. Imajte pouzdanja u Boga.

5. Niste sigurni možete li se promijeniti.

Život je promjena. Kao ljudska bića, mi se u određenome smislu stalno krećemo. Cijelo vrijeme postajemo boljima ili lošijima, na mnogo načina. Rastemo u jednoj vrlini, a na druge načine padamo u porok. To je neprestana borba, ali to ne znači da ste nesposobni napredovati. S Bogom je sve moguće. Molim vas, znajte da Bogu nije cilj da vas smlavi. On vas ljubi i želi da rastete. Ponekad je taj rast bolan, ali mi ga prihvaćamo.

Skrupulozna osoba često postane paralizirana svojim strahom da neće nikako napredovati. Sebi će nametati strašna bremena, koja su i neuredna. Kada nekome teška pokora bude naređena na zdrav način, to se uvijek čini pod budnim okom duhovnika. Mi ne možemo sami sebe savjetovati o duhovnim pitanjima, baš kao što liječnik ne može operirati samoga sebe.

U svim stvarima imajte pouzdanja u Boga.

Izvor: Catholic Link | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.