Dva biskupa iz Kine iznenađujuće se vraćaju u domovinu, manje od dva tjedna nakon početka Sinode o sinodalnosti.

Biskupe Josepha Yanga Yongqianga iz Zhoucuna i Antonija Yao Shuna iz Jininga sinodskim je ocima imenovao papa Franjo s popisa koji je odobrila kineska vlada. Premda su imali pravo glasa, neće biti prisutni na izglasavanju zaključaka s ovomjesečne sesije sinode.

Vijest o odlasku kineskih prelata potvrdio je jučer vatikanski glasnogovornik Paolo Ruffini, navevši kao uzrok “pastoralne razloge” zbog kojih su potrebni u svojim biskupijama, prenosi Vatican News.

Antonio Yao Shun u kolovozu 2019. postao je prvi biskup zaređen prema uvjetima sporazuma između Kine i Svete Stolice. Od 1998. godine Shun je služio kao tajnik i kasnije zamjenik ravnatelja liturgijske komisije koju nadziru Kineska katolička patriotska udruga i Vijeće kineskih biskupa (tijela pod kontrolom Komunističke partije Kine). Godine 2010. vratio se u biskupiju Jining kako bi služio kao generalni vikar.

Joseph Yang Yongqiang zaređen je, pak, za biskupa uz odobrenje Vatikana 2010. godine, a služi kao biskup Zhoucuna u kineskoj provinciji Shandong od kolovoza 2013. godine. Potpredsjednik je Konferencije katoličkih biskupa koju je odobrila kineska vlada, a izabran je i za čelnika Kineske katoličke patriotske udruge u prosincu 2016.

Kako piše Catholic News Agency, slučaj biskupa Antonija i Josepha jako je sličan onom iz 2018., kada su njihovi kolege biskupi Joseph Guo Jincai i Yang Xiaoting napustili Sinodu o mladima, nepuna dva tjedna nakon početka.

Inače, odnosi Kine i Svete Stolice već su desetljećima komplicirani. Dugo vremena su u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu egzistirale paralelne crkvene organizacije, službena državna pod kontrolom komunističke partije i tzv. “podzemna”, vjerna Vatikanu. Privremenim sporazumom između dvije države, potpisanim 2018. te obnovljenim u listopadu 2022., dogovorena je suradnja u imenovanju biskupa između državnih i crkvenih vlasti. No Kina nije uvijek poštivala sporazum te su neki biskupi imenovani bez prethodne suglasnosti Svete Stolice. Posljednji takav slučaj dogodio se ove godine, kada je papa Franjo potvrdio biskupa Shen Bina za prvog čovjeka Šangajske biskupije, tri mjeseca nakon što ga je Kina imenovala na to mjesto bez znanja Vatikana.