Sveta Stolica i Narodna Republika Kina kao dva međunarodno pravna subjekta donijele su nakon konzultacija odluku o produljenju Privremenog sporazuma o imenovanju biskupa na još dvije godine, priopćio je u subotu 22. listopada Tiskovni ured Svete Stolice.

Spomenuti Sporazum potpisan je 22. rujna 2018., a prethodno produljen 22. listopada 2020.

Kako navodi Tiskovni ured Svete Stolice, vatikanska strana namjerava nastaviti s konstruktivnim dijalogom s kineskom stranom radi plodonosne provedbe Sporazuma i daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa dviju država u cilju promicanja poslanja Katoličke Crkve i dobra kineskog naroda.

O produljenju Sporazuma kardinal državni tajnik Pietro Parolin govorio je u intervjuu za Osservatore Romano i Vatican News.

„Srž Sporazuma svakako se odnosi i na konsolidaciju dobrog institucionalnog i kulturnog dijaloga, ali uglavnom se tiče aspekata koji su bitni za svakodnevni život Crkve u Kini”, rekao je u intervjuu kardinal Parolin.

Na pitanje o procesu imenovanja novih biskupa u Kini i posebnih dogovora s vladom u Pekingu, državni tajnik Svete Stolice rekao je “kako nam je povijest pokazala da je Sveta Stolica često u delikatnoj i važnoj ulozi imenovanja biskupa uvijek dolazila do dogovora o postupcima koji su uzimali u obzir posebne uvjete neke države, a da ipak nije propustila ono što je bitno i temeljno za Crkvu, a to je postavljanje dobrih i dostojnih pastira”.

“Postupak naveden u Sporazumu pažljivo je razmotren uzimajući u obzir posebna obilježja kineske povijesti i društva te posljedični razvoj Crkve u Kini”, dodao je kardinal Parolin.