Nove kineske administrativne mjere u vezi s pitanjem “vjerske informacijske usluge na internetu” primjenjuju se u cijeloj zemlji od 1. rujna. Mnogi se pitaju koliko će rigorozno nova pravila biti provođena, piše portal Nedjelja.

Sve registrirane vjerske zajednice, ali i podzemne Crkve koje ne priznaje Kina, te ostale kršćanske organizacije i udruženja diljem ove mnogoljudne zemlje u stanju su pripravnosti dok čekaju izvješća s terena s kakvom temeljitošću će se sprovoditi novi zakoni koji se tiču “vjerskog sadržaja na internetu”.

Propisi, koji su osmišljeni kako bi ograničili vjerski sadržaj koji pojedinci i institucije smiju dijeliti na internetu, djelomično su stupili na snagu tijekom posljednjih šest mjeseci.

Od tada kršćani su doživjeli brojne probleme na internetu, računi na društvenim mrežama su gašeni, web-stranice su zatvorene ili im je uvelike ograničen pristup te su neke aplikacije izgubile dozvolu rada u Kini, javlja ICC.

Prema novim zakonima, online propovijedanje i dijeljenje vjerskog sadržaja trebaju organizirati i izvoditi vjerske organizacije koje su dobile “Licencu za internetsku vjersku informacijsku uslugu”.

Kao što smo već pisali, Kina pokušava pod svoju kontrolu staviti sve vjerske zajednice koje u njoj djeluju, a jedno od sredstava pomoću kojega se taj cilj može postići jest i kontrola interneta.

Sve navedeno odvija se u skladu s konceptom “sinizacije” vjere, što u praksi podrazumijeva podložnost središnjoj državnoj vlasti, a time i službenoj, ateističkoj ideologiji kineskoga režima.