U Kini uskoro stupa na snagu zabrana objavljivanja vjerskih sadržaja na internetu bez odobrenja vlasti. Odluka je to koju je jučer objavio Državni ured za vjerska pitanja, prenosi Asia News.

Tijelo koje je pod izravnom kontrolom središnje državne vlasti navelo je kako je u suradnji s Državnom službom za sigurnost odobrilo “Administrativne mjere za vjerske informativne servise na internetu”, koje stupaju na snagu 1. ožujka 2022. godine.

Odobrenje je jedan od plodova nacionalne konferencije posvećene vjerskim pitanjima održane početkom mjeseca tijekom koje je kineski predsjednik Xi obznanio nakanu da osnaži “demokratsku” kontrolu nad vjerskim skupinama u zemlji.

Organizacije i pojedinci koji žele pružati vjerske sadržaje na internetu moraju se prijaviti regionalnom uredu za vjerska pitanja. Propovijedi, homilije, slavlja i formacijske aktivnosti koje pokreću vjerske organizacije, samostani, crkve i pojedinci moći će biti objavljeni na internetu tek nakon dobivanja posebne licenca.

Uz to, određeno je da nijedna organizacija niti pojedinac neće moći na internetu prikupljati novčana sredstva “u vjerske svrhe”, a vjerske aktivnosti na internetu zabranjene su za sve strane organizacije koje djeluju u Kini.

Prema novim pravilima, vjersko informiranje na internetu ne smije “poticati na svrgavanje državnih vlasti, protiviti se partijskom vodstvu, potkopavati socijalistički sustav, nacionalno jedinstvo i društvenu stabilnost. Zabranjeno je i “promicanje ekstremizma, terorizma, etničkog separatizma i vjerskog fanatizma”. Inicijative usmjerene prema mladima u svojoj internetskoj komunikaciji ne smiju “poticati mlade da postanu religiozni, ne smiju ih organizirati ili prisiljavati da sudjeluju u vjerskim aktivnostima”.

Cilj kineskih vlasti je promicati “sinizaciju” religije. Riječ je o procesu podvrgavanju svih nekineskih elemenata utjecaju kineske kulture i etničkog identiteta kako ih, u ovom slučaju, tumači Komunistička parija Kine.

Ranije ove godine u Kini je na snagu stupio novi strogi državni pravilnik koji svećenicima “zabranjuje pokoravati se stranim silama, prihvaćati imenovanja ili nastavnička mjesta u organizaciji stranih vjerskih skupina ili institucija bez autorizacije”, kao i činiti bilo što drugo što “ugrožava načelo religijske neovisnosti i samoupravljanja”