Kineski biskupi i vjerski vođe susreli su se s predstavnicima Katoličke Crkve u Hong Kongu kako bi razgovarali o sinizaciji religije, tj. prilagođavanju vjerskog života kineskim običajima i nacionalnim interesima.

Radi se o projektu kulturne asimilacije koji provodi Komunistička partija na čelu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a koji kritičari opisuju kao alat za stavljanje opozicijskih snaga i stranih utjecaja pod kontrolu vlasti.

Informaciju o povijesnom sastanku koji se u tajnosti održao prošlog listopada agenciji Reuters potvrdila su četiri (anonimna) svećenika iz Hong Konga, nazvavši ga “dosad najsnažnijim pokušajem Pekinga da utječe na biskupiju Hong Kong”.

Isti izvori tvrde kako je ovo prvi puta da su se dvije strane susrele formalno te prvi puta da je tome prethodila inicijativa vjerskih vođa iz Kine.

Unatoč tome, navode svećenici, tijekom razgovora izbjegnute su pretjerano političke teme te na njemu nisu dane nikakve upute ili zapovijedi.

Na sastanku je Xijeva politika sinizacije uspoređena s vatikanskim principom “inkulturacije” – tj. postupkom prilagođavanja kršćanstva tradicionalnim, nekršćanskim kulturama.

“To je bio samo prvi korak i osjetio sam kako su svjesni da ne mogu ući u ovo presnažno ili dogmatski”, poručio je jedan svećenik, dodavši: “Svi poznajemo političku agendu koja stoji iza riječi sinizacija i nisu to morali naglašavati.”

“Radi se pritisak na nas koji dolazimo iz Hong Konga… neki od nas sinizaciju vide kao šifru za Xi-nifikaciju”, dodao je drugi klerik, aludiravši na kineskog predsjednika.

“Morat ćemo biti mudri kako bi se tome oduprijeli.”

Navodno bi ovo trebao biti tek prvi u nizu susreta predstavnika dvaju vjerskih zajednica, no konkretni datumi budućih razgovora nisu određeni.

Sastanak se inače održao preko Zooma, a na njemu su sudjelovala tri biskupa i 15 vjerskih vođa iz Kine te 15 predstavnika Katoličke Crkve u Hong Kongu. Razgovore su nadzirali predstavnici hongkoškog Ureda za vezu s Kinom (koji je navodno i organizirao susret) te predstavnici Državnog ureda za vjerska pitanja.

Dodajmo kako je posebno zanimljiv kontekst u kojem se događaj odvio.

Naime, tijekom 2019. i 2020. u Hong Kongu su održani veliki pro-demokratski prosvjedi protiv Zakona o izručenju kojim se htjelo omogućiti izručenje hongkonških građana Kini.

Dio episkopata, kao i brojni vjernici, pritom je podržavao prosvjednike (među njima i kardinal Joseph Zen) dok su neki bili skloni Pekingu.

Također, sastanak je održan samo nekoliko tjedana prije 4. prosinca 2021. kada je zaređen novi hongkoški biskup Stephen Chow Sau-yan, koji se smatra umjerenim glasom u sukobima između Pekinga i pro-demokratskih snaga. Chow je navodno vrlo kratko prisustvovao sastanku koji je otvorio i zatvorio Kardinal John Tong – tadašnji apostolski upravitelj biskupije. Hongkošku delegaciju predvodio je, pak, svećenik Peter Choy koji se smatra bliskim Pekingu.

Nitko iz Vatikana, Hongkoške biskupije i Kine nije htio komentirati susret.

Inače, Hong Kong je 1997. vraćen Kini nakon što je desetljećima bio pod britanskom upravom. Od tada se odnosi između matice i nekadašnje kolonije odvijaju prema sistemu “jedna država, dva sustava”, zbog čega je Hong Kong zadržao određeni stupanj autonomije i građanskih sloboda.

Slično se može vidjeti i na primjeru odnosa s Katoličkom Crkvom.

Sam Hong Kong je jedna biskupija, podložna direktno Vatikanu te se na nju ne odnosi kontroverzni Privremeni sporazum Svete Stolice i Kine o zajedničkom imenovanju biskupa. Također, prostoru Hongkoške biskupije nisu svojstvene otmice biskupa i represija nad katoličkim laicima i klericima vjernima Rimu (tzv. pripadnicima “Podzemne Crkve”), nažalost predobro poznate u Kini.