U šokantnoj odluci Obamine vlade, Katolička Crkva, ali i sve ostale religijske zajednice, organizacije i tvrtke čiji se vlasnici protive abortusu, morat će svojim zaposlenicama osigurati besplatan pobačaj u sklopu zdravstvenog osiguranja.

Nakon što je Odjel za upravljanje zdravstvenim osiguranjem savezne države Kalifornije 2014. donio odluku prema kojoj sva zdravstvena osiguranja za zaposlenike (koje plaća poslodavac) moraju pokrivati troškove abortusa, dva katolička sveučilišta, Santa Clara i Loyola Marymount, pobunila su se zahtijevajući izuzeće iz te odredbe.

Međutim, citirajući federalni zakon iz 1975. prema kojem nijedan zdravstveni plan “ne smije diskriminirati žene koje žele prekinuti trudnoću”, Kalifornija je odbila njihov zahtjev. Premda su sveučilišta odustala od daljnje borbe, cijeli slučaj uskoro je, posredstvom raznih katoličkih i konzervativnih udruga, završio pred nacionalnim Odjelom za zdravstvo i javne službe (HHS).

Katolička Crkva i srodne organizacije cijeli su slučaj bazirale na Weldonovu amandmanu iz 2005. koji štiti poslovne i privatne subjekte u zdravstvu od vršenja i financiranja abortusa. HHS je međutim presudio kako se amandman ne odnosi na subjekte izvan zdravstva time potvrdivši prethodnu odluku.

Time su de facto de jure Katolička Crkva i njene institucije u Kaliforniji prisiljene plaćati ubijanje djece, što se u katoličanstvu smatra jednim od najvećih moralnih zločina. S obzirom da prema Kanonskom zakonu svaka osoba koja “sudjeluje u vršenju pobačaja, upada, ako dođe do učinka, u izopćenje unaprijed izrečeno” (Kan. 1398), dolazimo do šizofrene situacije u kojoj Crkva istovremeno plaća pobačaj, a počinitelja ekskomunicira iz svojih redova.

Nevjerica u katoličkim redovima

Spomenuta odluka šokirala je mnoge, poglavito američke biskupe i katoličke medije, premda se zapravo radi o logičnom nastavku s obzirom na nedavne odluke i događaje u Sjedinjenim Američkim Državama (poput nametanja istospolnih brakova od strane Vrhovnog suda i promicanja rodne ideologije).

Prvi su, zajedničkom izjavom, reagirali biskupi Timothy Dolan i William E Lori: “Čak i oni koji se ne slažu (s nama op.a.) u pitanju života trebali bi poštivati prigovor savjesti onih koji ne žele biti uključeni u podržavanje pobačaja.”

Pritom su također pozvali zastupnike Kongresa da što prije izglasaju Zakon o zaštiti priziva savjesti, o kojem se trenutačno vode rasprave u parlamentarnim odborima, a koji bi u slučajevima poput ovoga, građanima i institucijama pružio zaštitu na razini SAD-a.

Edward Dolejsi, direktor Kalifornijske katoličke konferencije, također je šokiran odlukom izjavivši kako se radi o kršenju ljudskih prava: “Prisiljavanje organizacija i pojedinaca da djeluju protiv svojih religijskih uvjerenja prijetnja je temeljnim ljudskim slobodama.”

Tino Krvavica | Bitno.net