Istospolni brak

Odlukom većine sudaca Vrhovnog suda (5 naprema 4), sve američke savezne države morat će redefinirati brak i omogućiti sklapanje istospolnih brakova u skladu s tumačenjem 14. amandmana Ustava.

Prihvaćanjem žalbi četiriju istospolnih parova iz Michigana, Kentuckyja, Ohija i Tennesseeja, suci Vrhovnog suda tako su odgovorili na pitanje zahtijeva li američki Ustav od saveznih država izdavanje dozvola za brak istospolnim parovima, te moraju li savezne države priznati brakove istospolnih parova sklopljene u drugim državama.

Vrhovni sudac Antonin Scalia u izdvojenom je mišljenju ovu odluku nazvao “prijetnjom američkoj demokraciji”.

– Sadržaj današnje odluke za mene osobno nema presudnu važnost, no ono što zapanjuje je oholost prisutna u ovom pravosudnom udaru – napisao je Scalia.

Prema odluci Vrhovnog suda vjerske institucije imaju pravo priziva na prvi amandman Ustava (sloboda govora) i biti protiv istospolnih brakova.

Zagovornici braka kao zajednice muškarca i žene naglašavali su bitnu povezanost braka s rađanjem djece koja ne može biti redefinirana.

– Ogorčen sam i razočaran što je većina sudaca Vrhovnog suda odlučila izokrenuti definiciju braka koji je nepromijenjen dulje od dva tisućljeća. Brak je životna zajednica isključivo jednoga muškarca i jedne žene, izvor zajedničkog života i  ljubavi i temelj stabilne obitelji i društva – komentirao je biskup Buffaloa (New York) Richard Joseph Malone.

– Brak ima svoj korijen u stvaranju: Bog je stvorio brak u trenutku kad je stvorio čovjeka i za Katoličku Crkvu to se neće promijeniti. Unatoč današnjem razvoju događaja, mi ćemo ponovno potvrditi istinu, ljepotu i dobrotu braka između muškarca i žene, kakav je oduvijek bio i kakav će zauvijek biti – napisao je mons. Malone.

Istospolni brak do danas je bio legalan u 37 saveznih država, a odlukom Vrhovnog suda morat će ga legalizirati i ostalih 13 država.

Bitno.net