laici upravljanje župama vođenje župe kardinal Marx

Njemački kardinal Reinhard Marx, koji se nalazi na čelu nadbiskupije München i Freising, na nedavnom sastanku s Nadbiskupijskim vijećem istaknuo je potrebu za većom angažiranosti laika u mjestima gdje nedostaje svećenika, javlja francuski La Croix.

Marx, koji je također član Vijeća kardinala tj. skupine od devet kardinala koji savjetuju papu Franju, svoj prijedlog istaknuo je kao alternativu dosadašnjoj praksi spajanja više župa u jednu veću, čime se često pribjegavalo u nedostatku svećenika.

“Lokalna Crkva je najvažnija. Povlačenjem s naših povijesnih područja izgubili bismo mnoge mogućnosti. Važno je da lokalno budemo vidljivi”, naglasio je Marx pred Vijećem, iznijevši porazan podatak prema kojem je ove godine u bogosloviju primljen samo jedan svećenički kandidat.

Nadbiskupijsko vijeće ima 180 članova te je najvažnije laičko tijelo u nadbiskupiji München i Freising.

Njemački kardinal svoj je prijedlog prezentirao na plenarnoj sjednici održanoj 18. ožujka, istaknuvši kako njegova nadbiskupija planira već u jesen pokrenuti pilot-projekt koji uključuje laike-volontere, ali i one zaposlene na puno radno vrijeme koji bi upravljali župama.

“Trenutačno se u Crkvi događa veliki preokret”, rekao je kardinal istaknuvši kako je Drugi vatikanski koncil progovorio o sveopćem svećeništvu kojem pripadaju svi vjernici po krštenju. Također je poručio kako smatra da mnoge mogućnosti koje proizlaze iz tog poziva još uvijek nisu ispitane te da kanonski zakon ostavlja mogućnost za većim sudjelovanjem laika u životu Crkve.

Sličan način vođenja župa već postoji u nekim dijelovima SAD-a i Švicarske, gdje đakoni ili laici upravljaju radom župe dok svećenik dolazi nedjeljom služiti misu i udijeliti sakramente.

Kardinal Marx dotaknuo se i mogućnosti ređenja oženjenih muškaraca koja je postojala u prvoj Crkvi te je i danas prisutna u nekim njenim dijelovima. Naime ta je tema sve aktualnija u Vatikanu, a i sam papa Franjo progovorio je o njoj u intervjuu za njemački Die Zeit. Ipak, Marx ističe kako se riječi Svetog Oca nisu odnosile na Njemačku već na zabačene krajeve Amazonije gdje mnogi vjernici imaju priliku prisustvovati Euharistiji tek jednom godišnje.

Njemački je kardinal na kraju istaknuo kako je vrijeme da župe prestanu žaliti za prošlošću već da se koncentriraju kako iskoristiti talente i darove koji su prisutni lokalno. Također je poručio da i biskupi moraju nastaviti učiti. Kao primjer istaknuo je sebe, priznavši da bi prije devet godina kada je postao nadbiskup Münchena sam odbio svoj sadašnji prijedlog.

Katolička Crkva u Njemačkoj već se godinama susreće s nedostatkom svećenika, kao i velikim padom broja vjernika. Mnogi smatraju kako je glavni uzrok tomu kriza vjere među njemačkim svećenicima. Naime, prema anketi koja je od 2012. do 2014. provedena među 8000 katoličkih pastoralnih djelatnika u Njemačkoj, čak 54% ispitanih svećenika odgovorilo je da odlazi na ispovijed jedanput godišnje ili rjeđe, a njih samo 58% svakodnevno moli jednom ili više puta.

Tino Krvavica | Bitno.net