NJEMAČKI KARDINAL

I kardinal Kasper ‘vrlo zabrinut’ zbog njemačkog Sinodalnog puta

"Nadam se da će molitve mnogih vjernih katolika pomoći vratiti Sinodalni put u Njemačkoj na katoličke tračnice", poručio je Walter Kasper.

Tino Krvavica
Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

Njemački kardinal Walter Kasper koji je, prema mišljenju mnogih, odigrao važnu ulogu uoči dviju Sinoda o obitelji, pridružio se sve brojnijim kritičarima Sinodalnog puta.

U nedavnom razgovoru za Passauer Bistumsblatt, službeni tjednik biskupije Passau, Kasper je poručio kako ga “iznimno zabrinjava” proces Crkve u Njemačkoj koji mnogi, iznutra i izvana, smatraju kontroverznim.

Pritom su kritike posebno usmjerene na dva polja. Prvo su teme o kojima se raspravlja, a koje su svedene u četiri kategorije: učenje Crkve o seksualnom moralu, uloga žene u crkvenim službama, svećenički život i disciplina (celibat) te razdvajanje moći u upravljanju Crkvom (klerikalizam).

Drugo polje obuhvaća samu organizaciju Sinodalnog puta u kojoj, uz Biskupsku konferenciju Njemačke, sudjeluje i Središnje vijeće njemačkih katolika (ZdK, op. a.) čiji su članovi, prema informacijama, javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena.

Njihovo sudjelovanje kao i uvjet da “sinodalni put” donese “obvezujuće odluke” zasmetalo je Svetoj Stolici koja je uputila nekoliko prigovora njemačkim biskupima, zbog čega je bivši predsjednik biskupske konferencije, kardinal Reinhard Marx, išao na razgovor u Vatikan. Također primjedbe njemačkom episkopatu uputio je i papa Franjo.

On je u pismu, podsjetio je tijekom razgovora kardinal Kasper, njemačke biskupe pozvao na oprez kako ne bi upali u zamke poput uvjerenja da se najbolji odgovor nalazi u reorganizaciji s ciljem uređivanja i olakšavanja crkvenoga života, prilagođavajući ga suvremenom načinu razmišljanja ili logici neke skupine.

“Zašto Sinodalni put nije ozbiljnije uzeo pismo pape Franje i, kako i priliči sinodi, kritične točke promotrio u svjetlu Evanđelja?”, upitao je njemački kardinal, dodavši kako se “nada” da će “molitve mnogih vjernih katolika pomoći vratiti Sinodalni put u Njemačkoj na katoličke tračnice”.

Kasper je komentirao i činjenicu da je čitav proces iznimno medijski praćen, istaknuvši kako “to ne pruža dobru sliku u javnosti”.

Kako prenosi CNA, njemački kardinal posebno se osvrnuo na glasne pojedince i skupine koje dominiraju javnom raspravom.

“Na početku je možda bilo dobro dopustiti različitim mišljenjima da se izjasne bez da ih se filtrira. No nezamislivo mi je da prijedlozi poput ukidanja celibata i svećeničkog ređenja žena mogu uopće dobiti dvotrećinsku većinu biskupske konferencije ili zahtijevati konsenzus u općoj Crkvi.”

“Vrlo sam zabrinut, ali i oprezan u davanju konačnog suda”, poručio je.

Njemački kardinal također je kritizirao strukturu Sinodalnog puta, istaknuvši da proces ima urođenu manu.

“Niti se radi o sinodi niti se radi o običnom dijaloškom procesu”, poručio je, zaključivši: “S obzirom na očita neslaganja među njemačkim biskupima, teško je zamisliti kako će se pronaći zajednički nazivnik.”

Za kraj, dodajmo kako se kardinala Kaspera smatra bliskim papi Franji, a mnogi ističu da su njegova razmišljanja imala veliki utjecaj na apostolsku pobudnicu Amoris Laetitia. Njemački prelat je, inače, bio najprominentniji zagovornik dopuštanja pričesti za osobe koje se nalaze u drugom, civilnom braku.

Objavljeno: 10. lipnja 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.