Kardinal

Francuskog primasa, poznatog po vrlo jasnom i neustrašivom iznošenju katoličkog nauka, francuski su istražitelji u lipnju ispitali o slučaju o. Bernarda Preynata optuženog za silovanje maloljetnika i zlostavljanje katoličkih skauta u 1980-tim godinama, a koji je 2015. godine uklonjen iz župe. Lionski kardinal istražiteljima je kazao da je, nakon susreta sa o. Preynatom bio uvjeren u njegovu promjenu, no i kako je u imenovanjima nekih svećenika bilo “određenih pogrešaka”. Ipak, naglasio je da nije zataškavao zlostavljanja, te kako je, nakon nove optužbe, o. Preynata odmah uklonio sa službe.

Podsjetimo, nakon uspostavljanja neovisnog povjerenstva čija je zadaća bila pregledavati prijave seksualnog zlostavljanja, mons. Barbarin je na preporuku istog povjerenstva suspendirao četvoricu svećenika, a primjerenim mjerama kaznio još nekolicinu i to kao odgovor na pristigle prijave.

Papa Franjo u svibnju je izrazio podršku francuskom kardinalu rekavši kako je “poduzeo potrebne mjere”, te da o odrivanju od biskupske službe nema smisla govoriti.

O neupitnoj odlučnosti kardinala Barbarina na rješavanju svih slučajeva pedofilije, kao i na njezinom suzbijanju, svjedoči i travanjski skup održan u Lionu na kojem je sudjelovalo svih 220 biskupijskih svećenika. Svećenici su na skupu raspravljali o borbi protiv pedofilije i spolnog zlostavljanja u Crkvi, te zacrtali nove korake za suzbijanje pedofilije, za saslušanja žrtava i za djelovanje.

Na tragu mjera koje su nedavno usvojili francuski biskupi i lionska je biskupija pokrenula niz mjera: prva je otvaranje telefonskog broja za žrtve spolnoga zlostavljanja, koji će biti dostupan uvijek, danju i noću. Na pozive će odgovarati stručnjaci; psiholozi će biti na raspolaganju žrtvama, poštujući njihovu anonimnost, a ako osoba bude željela, moći će dogovoriti individualnu pratnju. Ako je pak potrebno, žrtva će biti praćena sve do podnošenja tužbe.

Biskupija je ustanovila “stručnu skupinu” koju čine sudac, psihijatar, psihoanalitičar, liječnik, stručnjak za kanonsko pravo, socijalni radnik i dva roditelja. Njihova je zadaća zajedno s biskupijskim generalnim vikarom proučavati i analizirati slučajeve.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net