Dvije godine nakon što je ugledao svjetlo dana, film ‘Neplanirano’ ponovno je podigao prašinu.

Naime, priča o životu nekadašnje direktorice klinike za pobačaje koja je postala pro-life aktivistica, prije desetak dana prikazana je na francuskoj televizijskoj postaji C8, zbog čega su reagirali čak i neki članovi francuske vlade.

Tako je Élisabeth Moreno, francuska ministrica za jednakost spolova, toleranciju i jednake mogućnosti, u tweetu film nazvala “podlim oruđem anti-abortivne propagande”.

“Ova fikcija ide protiv naših vrijednosti”, napisala je Moreno 16. kolovoza, dodavši kako je pobačaj “napredak za naše društvo”.

Podsjećamo, ‘Neplanirano” je snimljen prema istoimenoj knjizi Abby Johnson u kojoj opisuje svoj put od direktorice klinike Planned Parenthood do jedne od vodećih figura pro-life pokreta u SAD-u. Film se već tijekom distribucije u kinima susreo s brojnim preprekama, ali i pobudio velik interes javnosti, o čemu su za naš portal posvjedočili Chuck Conzelman i Cary Solomon, redateljsko-scenaristički duo filma.

Sada je, pak, film izazvao bijes francuskih progresivaca.

Dan nakon što je napisala status na svom Twitter profilu, Moreno je objavila službeno priopćenje u kojem je ponovno istaknula “čvrstu potporu države Planned Parenthoodu”, koji je, kako kaže, “u posljednje vrijeme već više puta bio napadan”, prenio je NC Register.

Ministrica je dodala kako je kanal C8 pružio podršku “anti-choice pokretima” te je kriv za “opstrukciju pobačaja”, što je kažnjivo prema francuskom zakonu iz 2017.

Kako ističe NCR, zakon zabranjuje svako “sprječavanje ili pokušaj sprječavanja pristupa informacijama o dobrovoljnom prekidu trudnoće”, uključujući “elektronskim putem ili na internetu”, a osobito prenošenje informacija koje “namjerno obmanjuju, u svrhu odgovaranja, o svojstvima ili medicinskim posljedicama dobrovoljnog prekida trudnoće”.

Prema njoj, spomenuti televizijski kanal to je napravio puštanjem filma “Neplanirano”, koji “širi znanstvene neistine” te “zavodi gledatelje”.

Tvrdnje ministrice kritizirala je pak odvjetnica Adeline Le Gouvello koja tvrdi da su optužbe neosnovane jer je film temeljen na istinitoj priči i na proživljenom iskustvu. Le Gouvello je u razgovoru za La Croixa istaknula kako je “stavljanje tog iskustva u slike pitanje umjetničke slobode i slobode izražavanja”.

Dodajmo i kako je prije emitiranja filma napravljena peticija koju je potpisalo 20 000 ljudi, a kojom je od Francuskog audiovizualnog nadzornog vijeća (CSA) zatraženo da se spriječi njegovo prikazivanje. Iz CSA su tom prilikom poručili kako oni kao “čuvari slobode govora i audiovizualnih komunikacija” u zemlji “ne interveniraju u program pojedinih kanala”, ali da će možda intervenirati naknadno ako uoče da je došlo do moguće povrede zakona.

Kasnije su iz CSA za francusko izdanje Huffington Posta poručili kako će pokrenuti istragu o emitiranju filma.