Molitvena zajednica  „Nanovo rođeni“ iz župe Botinec u Novom Zagrebu održala je proteklih dana duhovne obnove u Novom Travniku i Mostaru, u sklopu duhovne inicijative „Mladi za mir“ koju zajednica već drugu godinu provodi u župama diljem Bosne i Hercegovine.

Na poziv župnika don Ante Ledića „Nanovo rođeni“ su održali duhovnu obnovu u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku od 29. rujna do 2. listopada 2022. U dupkom ispunjenoj župnoj crkvi sva četiri dana duhovne obnove bio je zamjetan broj mladih, ali i vjernika iz drugih župa Lašvanske doline.

Susreti su bili ispunjeni molitvom, slavljenjem, svjedočanstvima i nagovorima, a svete mise i euharistijska klanjanja predvodili su župnik don Ante Ledić i župni vikar don Boris Plavčić.

Nacionalni koordinator za mlade u KKOSD Hrvatske i član zajednice Matija Ricov svjedočio je o svom osobnom putu vjere i govorio o zajednici „Nanovo rođeni“ koja okuplja oko 300 članova, uglavnom mladih. Također je zadnjeg dana duhovne obnove govorio i o „teologiji povratka“ potaknuvši sve vjernike, a napose mlade da budu nositelji duhovne i društvene obnove u svojoj sredini i svome narodu. Suvoditelj zajednice Josip Bilandžija održao je nagovor o nužnosti nove evangelizacije. Svoja svjedočanstva obraćenja i življenja vjere podijelili su 20-godišnji Timon Palvić i Marijana Panić koja je govorila o iskustvu života u disfunkcionalnoj obitelji i iscjeljenju nutarnjih rana koje je dobila nakon susreta sa živim Bogom.

U susretu sa zajednicom mladih iz župe Josip Bilandžija predstavio je formaciju mladih po bl. Ivanu Merzu na četiri razine: duhovnoj, intelektulanoj, fizičkoj i socijalnoj, a potom je mladi bračni par Marko i Maja Tomić posvjedočio o svom življenju predbračne čistoće i važnosti da se mladi upoznaju s „teologijom tijela“ koja je plod molitve i promišljanja sv. pape Ivana Pavla II.

Na poziv molitvene zajednice „Most Božje ljubavi“, a uz blagoslov župnika fra Danka Perutine i mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Petra Palića, zajednica „Nanovo rođeni“ iz Zagreba održala je duhovnu obnovu u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru 13. i 14. listopada 2022.

Duhovna obnova je započela sv. misnim slavljem koje je, uz koncelebraciju župnika Perutine i nekolicine svećenika, predvodio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Na misnom slavlju su osim članova molitvene zajednice „Most Božje ljubavi“ bili i članovi franjevačke mladeži i franjevačkog svjetovnog reda, ali i mnoštvo drugih mladih vjernika.

U svojoj homiliji biskup Palić je naglasio važnost crkvenosti za sve vjernike, pa samim tim i za karizmatsku obnovu, te pozvao na rast u karizmama, tj. darovima Duha Svetoga koje trebaju uvijek biti za izgradnju zajednice, tj. Crkve, a povrh svega podcrtao je ljubav kao središnji motiv djelovanja. Pozvao se i na papu Pavla VI. i njegove govore iz prvih susreta s predstavnicima karizmatske obnove potičući ih na izgradnju jedinstva Crkve u različitosti darova.

Nakon sv. mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio župnik u Ružićima i duhovnik zajednice „Most ljubavi“ fra Tomislav Jelić a molitvu i pjevanje su animirali članovi zajednice „Nanovo rođeni“. Potom je uslijedilo slavljenje a onda i predstavljanje zajednice kroz svjedočanstva voditelja zajednice Miše Lukende, Matije Ricova i bračnog para Braslava i Ivone Turić o predbračnoj čistoći.

Drugog dana duhovne obnove voditelji zajednice „Nanovo rođeni“ imali su susret s mladim članovima zajednice „Most Božje ljubavi“ gdje su im uputili riječi ohrabrenja i dali neke konkretne naputke za rad s mladima te se pojedinačno za njih pomolili.

U večernjim satima u kripti župne crkve sv. Petra i Pavla upriličeno je euharistijsko klanjanje s pokorničkim bogoslužjem kao modelom molitve nastalog na temelju crkvenog dokumenta „Sjećanje i pomirenje“ u kojem nas Crkva potiče na molitvu za iscjeljenje rana prošlosti, posebice u područjima s višestoljetnim kontinuitetom ratova i sukoba. Cilj takvog modela molitve je istraživanje objektivne povijesne istine kako bismo se identificirali s tom istinom i kako bi se te činjenice pretočile u molitvene nakane. Molitva vodi kajanju za grijehe koje su u prošlosti počinili pripadnici našeg naroda i Crkve nad drugim narodima, ali i oproštenju za sve nepravde i zločine koje su drugi narodi počinili nad našim narodom i Crkvom, kako bi došlo do čišćenja sjećanja, rana prošlosti, duhovnog oslobođenja prostora da bi se onda mogao izliti Božji blagoslov nad taj prostor.

Po povratku sa susreta mladih u Međugorju 16. listopada 2022. voditelji zajednice „Nanovo rođeni“, u pratnji drvarskog župnika i duhovnog asistenta zajednice u BiH don Davora Klečine, imali su susret u Livnu s članovima molitvene zajednice „Rastimo u Gospodinu“. Susret je održan u kapelici „Kuće Djeteta Isusa“, samostana i duhovnog centra sestara Služavki Malog Isusa. Nakon pozdrava voditelja zajednice Mirka Puđe, Matija Ricov održao je poticajan nagovor o novoj evangelizaciji i zaprekama koje stoje na tom putu. Ohrabrio je i potaknuo članove zajednice na evangelizacijski žar, ali i na svijest odgovornosti za buđenje vjere, napose kod mladih, u Livnu i Banjolučkoj biskupiji, koja je najranjenija od svih biskupija u Europi.

Susreti u Novom Travniku, Mostaru, Međugorju i Livnu nastavak su misije „Mladi za mir“ koju je zajednica „Nanovo rođeni“ pokrenula prošle godine u BiH, uz blagoslov vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice, a od ove godine i uz blagoslov mostarskog biskupa mons. Petra Palića. Prvi evangelizacijski susret održan je prošle jeseni u Travniku, a potom je proljetos uslijedio i susret na Dobrinji u Sarajevu. Zajednica je održala i susret formacije voditelja u Širokom Brijegu za tamošnju zajednicu „Mlado Sunce“, a jedan od projekata „Nanovo rođenih“ u BiH je i snimanje dokumentarnih filmova o žrtvama i mučenicima te anonimnim svecima hrvatskog naroda.