Američki film „Neplanirano“ koji prikazuje život nekadašnje direktorice klinike za pobačaje, a danas pro-life aktivistkinje Abby Johnson, od sutra će biti prikazivan u više od 170 kina diljem Poljske.

Film koji je svojedobno iznenadio holivudsku industriju te unatoč otežanoj distribuciji u prvom vikendu prikazivanja postao četvrti najgledaniji film u Sjedinjenim Državama tako je došao do starog kontinenta.

Na blagdan Svih svetih film će biti prikazan u velikom broju kina i projekcije će se nastaviti idući tjedan, a za ovako raširenu mrežu projekcija zaslužni su distributer Rafael Film i zaklada Solo Dios Basta te činjenica da je peticiju za prikazivanje filma potpisalo 229 tisuća ljudi.

Film je nedavno prikazan na festivalu kršćanskih filmova u Niepokolanowu, gdje je dobio posebnu nagradu “Film koji mijenja život” koju dodjeljuje predsjednik Poljske Andrzej Duda.

Veliku potporu projekcijama filma u Poljskoj dao je i metropolit Krakova nadbiskup Marek Jędraszewski koji je neka vrsta njegova „duhovnog sponzora“ i koji je pozvao vjernike da ga pogledaju.

„Pozivam vas da dođete u kino i pogledate priču koja je itekako akutalna i koja se, nažalost, događa među nama i danas. Kako bismo razumjeli koliko je svaki život svet i da nitko od nas ne može biti ravnodušan prema životu i to nevinom, drugoga“, rekao je nadbiskup.

Podsjetimo, lik Abby u filmu igra glumica Ashley Bratcher. Film prikazuje kako se Johnson, bivša direktorica klinike Planned Parenthood, suočila s bolnom istinom o pobačaju i postala pro-life aktivistkinja te majka osmero djece. Johnson je kasnije osnovala udrugu koja pomaže zaposlenicima klinika za pobačaje u napuštanju posla.

U Hrvatskoj je objavljena i knjiga koja opisuje ta događanja.

Naravno, projekcije nisu prošle bez kontroverzi. Nekoliko feminističkih udruga organiziralo je bojkot toga filma, opisujući ga kao „opasnu antiabortivnu propagandu“, a liberalni mediji su također pokušali o(t)pisati ga na takav način. Međutim, sudeći prema svemu, film će vjerojatno postati hit u Poljskoj.

Nadajmo se da ćemo ga uskoro moći vidjeti i u kinima u Hrvatskoj.

Goran Andrijanić | Bitno.net