Crkva na Zapadu već se predala pred procesom udaljavanja europske civilizacije od kršćanstva, izjavio je u razgovoru za poljski dnevni list Rzeczpospolita novi metropolit Krakova nadbiskup Marek Jędraszewski.

U velikom razgovoru za jedan od najutjecajnijih poljskih medija novi nadbiskup poljskog kraljevskog grada, koji će zasjesti u biskupsku stolicu u kojoj je nekada sjedio sv. Ivan Pavao II., progovorio je, među ostalim, i o procesu u kojem zapadna civilizacija biva sve udaljenija od kršćanskih vrijednosti. Progovorio je o stvarima koje, dakle, mogu biti jako zanimljive i vjernicima u Hrvatskoj.

Upitan postoje li razlozi za optimizam u situaciji kada prelati u zapadnim zemljama ne znaju kako odgovoriti na taj proces, nadbiskup je odgovorio:

“Crkva tamo se predala. Nasreću, ne svi, ali većina njih da. Predali su se”, rekao je  i nastavio:

“Još 1998. bio sam pozvan u Trier na katoličku konferenciju o ujedinjenoj Europi da tamo kao predstavnik Poljske progovorim o budućnosti kontinenta. Prisjetio sam se govora koji je papa Ivan Pavao II. izrekao 1997. i u kojem je Europu usporedio s velikom rijekom u koju utječe mnogo pritoka, ali je u njoj njavažnija struja – kršćanstvo. Papa je govorio kako Europa neće preživjeti ako ljudska savjest ne bude formirana pod utjecajem Evanđelja. Nakon govora prišao mi je jedan njemački biskup, danas utjecajna ličnost u Crkvi u Njemačkoj, i rekao mi kako je to o čemu je sv. Ivan Pavao II. nemoguće ostvariti jer je ‘demokracija otišla predaleko’….Bio sam šokiran time da jedan od najvažnijih biskupa Njemačke smatra kako smo izgubili Europu te da nema povratka. Ali, ako budemo prihvatili takvu kapitulantsku strategiju onda će Crkva biti tek humanitarna organizacija, a ne narod Božji”, rekao je novi nadbiskup Krakova.

Nakon što je novinar rekao kako je to “u skladu s vizijom kardinala Waltera Kaspera” koji Crkvu budućnosti vidi kao “male skupine koje trebaju djelovati po uzoru na prvobitne kršćanske zajednice”, Jędraszewski, inače po obrazovanju filozof, je odgovorio:

“Ali, to nije njegova ideja, to je ideja Karla Rahnera. Kada smo bili bogoslovi, onda su nas fascinirale Rahnerove knjige o ‘anonimnim katolicima’. Taj veliki koncilski teolog pisao je kako, u suštini, ne trebamo deklarirati svoje katoličanstvo nego trebamo činiti dobro, pri čemu nije važno odakle ono dolazi, važno je pomagati drugima. Eventualno se povremeno susresti u katakombama. Ali, riječ je o tome da je Crkva od samih svojih početaka bila nazočna u javnosti i javnom diskursu i nije se toga bojala, čak niti po cijenu mučeništa. Da su apostoli imali strategiju Rahnera i Kaspera, nikada Crkva ne bi niti nastala. I danas nešto potpuno suprotno naviješta papa Franjo koji nas poziva da izađemo na periferije društva s Evanđeljem”, poručio je novi metropolit Krakova dodajući kako je siguran da rezignacija koja je zavladala Zapadom neće zavladati i Poljskom.

Jędraszewski je odgovorio i na pitanje zašto mnogi imaju dojam da među svećenicima i biskupima postoji otpor papinom pozivu “da se izađe na periferiju”.

“Zato što je to zadaća koja treba truda i vremena. To je težak program, posebice za svećenike koji su se već navikli na to da je tako kako jest i zadovoljni su da ‘nije gore’. Takav stav pokazuje kako je već sada jako loše”, odgovorio je Poljak.

Jędraszewski će službu metropolita Krakova, na kojoj mijenja nadbiskupa Stanisława Dziwisza koji odlazi u mirovinu, preuzeti 28. siječnja. Dosad je bio na dužnosti nadbiskupa Łódźa.

Njegove izjave govore kako Crkvu u Krakovu čekaju zanimljiva vremena i jedan nadahnut prelat.

Goran Andrijanić | Bitno.net