Republikanski kandidat za američkog predsjednika, Donald Trump, dao je prošlog četvrtka zanimljiv intervju američkoj katoličkoj televizijskoj kući EWTN, koju je osnovala popularna Majka Angelica.

Trump se u 15-minutnom intervjuu, koji predstavlja jedan od njegovih posljednjih pokušaja da se približi konzervativnim i katoličkim biračima, osvrnuo na nekoliko bitnih pitanja vezanih uz religijsku slobodu, pobačaj i “procurene mailove” u kojima članovi izbornog stožera Hillary Clinton priznaju osnivanje kvazikatoličkih udruga radi utjecaja na stavove Katoličke Crkve.

Ipak jedno od prvih pitanja ticalo se skandala koji je nedavno potresao američku javnost, a tiče se Trumpovih seksističkih komentara o ženama od prije deset godina kada je između ostaloga izjavio kako mu žene dopuštaju sve jer je “zvijezda”.

Republikanski predsjednički kandidat, kojeg su mnogi katolički intelektualci prozvali da je političku retoriku “spustio na nove razine vulgarnosti“, odgovorio je kako se radilo o “razgovoru iz svlačionice”.

“Rekao sam to, ispričao sam se, ali na kraju, to je tek jedan od takvih razgovora”, nadodao je Trump, koji je više puta u svojim isprikama istaknuo kako se radi o stvarima starim više od 10 godina.

Jedna od takvih je i njegovo stajalište o abortusu. Naime Donald je u prošlosti često isticao kako je “vrlo pro-choice”, što je mnoge natjeralo da posumnjaju u njegove nedavne pro-life izjave. Ipak Trump tvrdi kako je doživio “promjenu srca u tom pogledu”.

“Bilo je puno trenutaka (koji su utjecali na to, op.a.), ali istaknuo bih jedan par koji poznajem jako, jako dobro. Jedan član para bio je izrazito pro-life, a drugi pro-choice i svađali su se oko trudnoće… Žena je bila trudna. Raspravljali su se oko tog djeteta, jedna je osoba htjela pobačaj, a druga je rekla: ‘Ne možemo to učiniti, nećemo to učiniti.’ Kako god, dobili su dijete, i bilo je to prije dosta vremena. I to dijete izraslo je u odličnu osobu. A osoba koja je bila pro-choice sada je pro-life upravo zbog toga, i to je dosta utjecalo na mene”, poručio je Trump u intervjuu, nadodavši kako će u sastav Vrhovnog suda SAD-a, izabrati pro-life suce.

Republikanski kandidat također je izjavio kako je zbog Obamine administracije pitanje religijske slobode u “velikoj nevolji” te kako religiozni ljudi više gotovo da nisu prihvaćeni u SAD-u.

‘Zašto bi katolici uopće glasovali za Clinton?’

Osvrnuvši se na nedavne mailove koje je objavio WikiLeaks, a koji pokazuju kako su neki istaknuti članovi Demokratske stranke, među kojima su i članovi izbornog stožera Hillary Clinton, vrijeđali katolike i osnivali kvazikatoličke organizacije koje su trebale “rovariti” protiv Katoličke Crkve, Trump je izjavio kako se ne radi samo o stajalištima članova njezine kampanje, već i o stajalištima same Hillary Clinton.

“Ona je, ona je i trebala bi se ispričati”, odgovorio je Trump na pitanje je li Clinton također kriva za sadržaj tih mailova.

“Mislim da mora napraviti i više nego samo se ispričati. Znate, to su njezina razmišljanja i to je njezino osoblje. (…) Rugala se i evangelicima”, nadodao je Trump upitavši zašto bi ijedan katolik ili evangelik uopće htio glasati za Hillary Clinton.

Pred kraj intervjua, novinar Raymond Arroyo upitao je republikanskog kandidata za njegov molitveni život.

“Ne bih htio govoriti o tome”, uzvratio je Trump. “Mislim, ja molim i to je za mene vrlo osobna stvar. (…) Molim za svoju obitelj, za svoju zemlju, ali ne želim govoriti o tome”, poručio je.

Trump, koji je inače prezbiterijanac, ipak je odlučio reći koji su mu najdraži sveci, istaknuvši osobito Majku Tereziju i Ivana Pavla II., za kojeg je rekao kako je zračio posebnom “toplinom”.

“On je imao nešto posebno. Imao je jednu toplinu. Imao je i čvrstinu, dakako, ali postojala je toplina koja je bila nevjerojatna”, zaključio je Trump.

Donald Trump – persona non grata među mnogim katolicima

Pitanje je hoće li Donald Trump ovim izjavama uspjeti privući konzervativne katolike (s obzirom na to da su oni oni “progresivni” već odavno u taboru Demokratske stranke), pogotovo s obzirom na to da ga podržava relativno mali broj katoličkih vođa.

Tako je nadbiskup Philadelphije, Charles J. Chaput, na nedavnom predavanju na sveučilištu Notre Dame poručio kako u 50 godina nije vidio tako loše kandidate za Bijelu kuću. S njime se složio i američki kardinal Raymond Burke, koji je u ekskluzivnom razgovoru za naš portal ustvrdio kako ga ovakva situacija, kao američkog građanina, “jako rastužuje”.

“Što uraditi u takvoj situaciji? Svakako, katolici imaju obvezu glasovati i participirati u izborima. Naravno, ako oba kandidata imaju potpuno neprihvatljiv program, onda ne treba glasati ni za jednog. Ipak, mislim da ono što katolik treba učiniti u ovoj konkretnoj situaciji, i to je u skladu s katoličkim naukom, jest da glasuje za kandidata koji – iako ne slijedi sve odredbe moralnog zakona – u nekim aspektima ipak promiče opće dobro. Pri čemu se jasno treba odrediti negativno prema onim aspektima programa koji su neprihvatljivi”, poručio je kardinal.

Podsjećamo, uz ostale skandale Donald Trump se devedesetih pojavio na naslovnici Playboya, a Hugh Hefner, osnivač spomenutog “časopisa za muškarce”, izjavio je kako njegova nominacija za republikanskog predsjedničkog kandidata predstavlja “konačnu pobjedu seksualne revolucije“.

Cijeli intervju na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net