Veći broj uglednih američkih katoličkih intelektualaca sastavilo je ili potpisalo apel u kojem su pozvali sve katoličke vjernike i ljude dobre volje da ne glasaju za nominaciju Donalda Trumpa za predsjedničkog republikanskog kandidata.

Poznati katolički publicist i biograf sv. Ivana Pavla II. George Weigel, te profesor pravnih znanosti na Princetonu Robert P. George sastavili su priopćenje iza kojeg su potom potpisom stali drugi katolički intelektualci, među njima i Anna Halpin, utemeljiteljica Svjetskog saveza mladih, Ryan T. Anderson, autor i član konzervativnog think-tanka Heritage Foundation te mnogi drugi.

U njihovom se priopćenju navodi kako je “Republikanska stranka već desetljećima sredstvo za promicanje pitanja koja su u središtu katoličkog socijalnog nauka”, poput zaštite života nerođenih, obrane institucije braka, obrane vjerskih sloboda, ili uspostavljanja ograničene državne administracije u skladu s katoličkim naukom o supsidijarnosti.

Pri tome, pišu katolički intelektualci, “bilo je i stanovitih frustracija, jer nema političke stranke koja savršeno predstavlja katolički socijalni nauk”, ali je “na početku izbornog ciklusa za republikanskog predsjedničkog kandidata izgledalo kako će doći do daljnjeg napretka u obrani i promicanju ovih plemenitih ciljeva”. Sve je to, nastavljaju intelektualci, sada dovedeno u opasnost uspjesima Donalda Trumpa.

“Donald Trump je očito nesposoban biti predsjednik SAD-a. Njegova je kampanja već spustila političku retoriku na nove razine vulgarnosti. Njegovo pozivanje na rasne i etičke strahove te predrasude uvredljivo je za svaki autentični katolički senzibilitet. Obećao je kako će zapovjediti američkoj vojsci da muči osumnjičenike za terorizam i ubija članove obitelji terorista – što su potezi koje je Crkva već osudila i koji bi osramotili našu zemlju. U njegovoj kampanji ili njegovoj političkoj prošlosti nema ničega što nam jamči da dijeli našu predanost pravu na život, vjerske slobode i priziv savjesti, niti za izgradnju kulture braka, supsidijarnosti ili načela ograničene vlade”, stoji u priopćenju.

Katolički intelektualci su napisali i kako razumiju da su mnogi katolici bili privučeni Trumpovom kampanjom jer se ona bavila i nekim urgentnim pitanjima poput nesposobne vlade, stagnacije plaća, sloma zakona o imigraciji ili nametanja “političke korektnosti”.

“Međutim, želimo ukazati katolicima i građanima ove zemlje kako među onima koji su kandidirani za republikansku nominaciju ima onih koji će se zasigurno tim pitanjima bolje baviti nego g. Trump i koji ne pokazuju takvu vulgarnost, neupućenosti, šokantno neznanje i – ne libimo se upotrijebiti tu riječ – demagogiju”, poručuju intelektualci i pozivaju katolike da odbace Trumpovu kandidaturu i podrže nekog drugog republikanskog kandidata koji će donijeti istinsku reformu.

Ovo je priopćenje među katoličkim intelektualnim krugovima naišlo na potporu, pri čemu neki tvrde kako, nažalost, neće puno promijeniti. Kako je napisao Edward Condon s The Catholic Heralda – “ljudi dobro znaju da Trump nije za njih. Ali, ne vjeruju niti jednom drugom kandidatu”.

Trenutačno traju stranački izbori za republikanskog predsjedničkog kandidata i prema većini istraživanja glavni favorit ostaje upravo Donald Trump.

Goran Andrijanić | Bitno.net