Američki političar i demokratski predstavnik u Zastupničkom domu Alabame, John Rogers, užasnuo je javnost svojim izjavama o pobačaju.

Rogers je tijekom rasprave o abortusu u Zastupničkom domu izjavio kako su neka djeca neželjena. “Ubiješ ih sad ili ih ubiješ poslije”, rekao je.

“Doneseš ih na svijet neželjene, neljubljene, šalješ ih na električnu stolicu. Stoga, ili ih ubiješ sada ili poslije”, izjavio je američki političar koji, piše Alabama Political Reporter, za sebe tvrdi da je katolik i “osobno pro-life”.

No, tu nije bio kraj njegovim izjavama. U svojoj “obrani abortusa” dodao je i kako neka djeca mogu biti “retardirana” ili “poludeformirana”, piše CNN.

Izjave John Rogersa podignule su veliku prašinu među konzervativnim političarima, ali i izazvale nevjericu među vodećim medijima poput Washington Posta.

Na Twitteru je reagirao i američki predsjednik Donald Trump napisavši da mu se od ovakvih istupa “okreće želudac”.

“Svakog demokratskog predsjedničkog kandidata treba pitati kako se odnosi prema ovim izjavama. Ekstreman zaokret Demokrata po pitanju pobačaja kojem svjedočimo u zadnje vrijeme je doista odvratan.”

Važno je napomenuti kako su Rogerove izjave vezane uz izglasavanja zakona o zabrani abortusa koju je premoćnim brojem glasova donio Zastupnički dom Alabama.

Prema izjavama republikanskih političara koji su ga podržali, zakon zabranjuje liječnicima činjenje pobačaja osim u slučaju opasnosti za život majke. Predlagatelji su također istaknuli kako zakon ne bi kriminalno teretio majke već doktore.

Premda je odlukom Vrhovnog suda Roe v. Wade iz 1973. legaliziran abortus u SAD-u, ovakvi i slični zakoni koji se zadnjih mjeseci donose u sve većem broju američkih saveznih država imaju za cilj potaknuti Vrhovni sud na preispitivanje te odluke, osobito nakon što je predsjednik Trump u sastav suda imenovao dva konzervativna suca.

Alabamski zakon još mora proći kroz tamošnji Senat. U slučaju izglasavanja, pro-choice aktivisti već su najavili tužbe.

Iako iznimno radikalne, izjave poput one Johna Rogersa nisu izolirana pojava kod demokratskih političara.

Tako je demokratski guverner savezne američke države Virginije Ralph Northam izazvao ogorčenje i šok u američkoj javnosti nakon što je dao izjavu kojom je branio abortuse u zadnjem stadiju trudnoće te rekao nešto što je opravdano protumačeno kao promoviranje čedomorstva.

Upitan na jednoj radijskoj emisiji podržava li zakon koji je predložila zastupnica iz redova demokratske stranke, a koji bi dopustio abortuse čak i u trenutku kada su kod žene počeli trudovi, guverner Northam izjavio je:

“U ovom konkretnom slučaju, ako majka već ima trudove, reći ću vam što bi se dogodilo. Dijete bi bilo rođeno i stavljeno na udobno mjesto. Dijete bi bilo održano na životu ako je to ono što roditelji žele, a potom bi počela rasprava između liječnika i majke.”

“Rasprava” se ovdje odnosi na to hoće li dijete održavati na životu ili ne.

Napomenimo i kako je američka savezna država New York abortus proglasila “temeljnim ljudskim pravom”, donijevši zakon prema kojem je abortus legalan „sve do 24. tjedna trudnoće ili u svako vrijeme ako je ugrožen život ili zdravlje žene“, što uključuje i deveti mjesec trudnoće.

Tino Krvavica | Bitno.net