Demokratski guverner savezne američke države Virginije Ralph Northam izazvao je ogorčenje i šok u američkoj javnosti nakon što je dao izjavu kojom je branio abortuse u zadnjem stadiju trudnoće te rekao nešto što je opravdano protumačeno kao promoviranje čedomorstva. Njegova izjava uslijedila je nakon što je demokratska političarka iz te države predložila zakon koji bi dopustio abortuse čak i u slučaju kada su ženi počeli trudovi.

Demokrati su, naime, predložili u tijelima savezne države zakon koji bi ukinuo restrikcije nad kasnim abortusima, onima u zadnjem tromjesečju trudnoće. Zakon je, zahvaljujući republikanskoj većini u Senatu i Zastupničkom domu, odbijen, ali je tijekom procedure zastupnica Kathy Tran, na pitanje jednog od članova povjerenstva jasno rekla kako bi njezin prijedlog dopustio abortuse čak i u trenutku kada su kod žene počeli trudovi. Pogledajte video na engleskom jeziku.

Upitan na jednoj radijskoj emisiji kako to komentira i podržava li takav zakon, guverner Northam, inače liječnik pedijatar po obrazovanju, rekao je kako je ovdje riječ o slučajevima kada se kasni abortusi rade uz pristanak majke i liječnika i u slučajevima kada je “fetus teško oštećen i ne može preživjeti”. Potom je rekao:

“U ovom konkretnom slučaju, ako majka već ima trudove, reći ću vam što bi se dogodilo. Dijete bi bilo rođeno i stavljeno na udobno mjesto. Dijete bi bilo održano na životu ako je to ono što roditelji žele, a potom bi počela rasprava između liječnika i majke.”

“Rasprava”, to je sasvim jasno, označava odluku o tome hoće li dijete biti ubijeno ili ne i guverner očito govori o situaciji u kojoj dijete koje preživi abortus biva usmrćeno. Pogledajte video na engleskom jeziku.

Uslijedile su reakcije političara i komentatora.

Ben Sasse, republikanski senator iz Nebraske, tako je rekao da guverner Virginije “ne bi smio biti dijelom vlasti u SAD-u ako misli da djecu treba ostaviti nakon rođenja da umru”.

“U samo nekoliko godina proabortivni zeloti prešli su put od ‘sigurnog, legalnog i rijetkog’ pobačaja do ‘držite novorođenče na ugodnom mjestu dok liječnici raspravljaju o čedomorstvu… Ne zanima me iz koje ste stranke, ako ne možete izreći da je pogrešno ostaviti bebe da umru nakon rođenja, mičite se iz javne službe”, rekao je Sase.

Oglasio se i senator iz Floride Marc Rubio koji je napisao kako “nikada nije mislio da će vidjeti dana kada će vlasti u Americi braniti čedomorstvo”.

O svemu je progovorio i američki predsjednik Donald Trump koji je za Daily Courier rekao kako nije detaljnije čuo Northamove komentare, ali je iznenađen da ga se optužuje za čedomorstvo. Video na kojem Tran brani abortus do trenutka poroda predsjednik je vidio i opisao ga kao “grozan”.

“Sjećate li se kada sam rekao da je Hillary Clinton spremna čupati djecu iz maternice? To je ono što pokušavaju, to je grozno”, rekao je Trump referirajući se na raspravu iz predizborne kampanje protiv svoje demokratske suparnice koja je branila kasne pobačaje.

Nakon tih početnih reakcija uslijedilo je priopćenje iz Northamova stožera. Njegova glasnogovornica Ofirah Yheskel rekla je kako je guverner govorio o slučajevima “teškog oštećenja ili malformacije fetusa”.

“Nema žene koja traži abortus u trećem tromjesečju ako nije riječ o teškoj tragediji i okolnostima. Guverner je govorio o takvim slučajevima i svako drugo tumačenje je zlonamjerno”, piše u priopćenju.

Kritičari su, pak, na ovo odgovorili kako priopćenje pobliže određuje o kojim i kakvim slučajevima je riječ, ali ne demantira da guverner zagovara postupak u kojem novorođenče biva ostavljeno umrijeti nakon poroda. Neki su upozorili da kategorija o kojoj guverner govori uključuje, primjerice, i djecu s Downom.

Većina komentatora govori o jasnoj i očitoj radikalizaciji proabortivne agende koja se dogodila u kratkome vremenu. Nakon što je savezna država New York usvojila zakon koji dopušta abortus do samoga rođenja, demokrati će takve zakone vjerojatno pokušati progurati i u drugim saveznim državama (u Virginiji su to pokušavali i ranije, ali zaustavljala ih je republikanska većina koja bi mogla biti izgubljena na ovogodišnjim izborima). Iako je jasno da Republikanska stranka ove poteze pokušava politički iskoristiti, pa ih i preuveličavati, nema nikakve sumnje da su demokrati na mogući opoziv Roe vs. Wade, odluke Vrhovnog suda kojom je legaliziran pobačaj u Sjedinjenim Državama, odlučili odgovoriti radikalnom pro-choice agendom koja na trenutke postaje neprikriveno dijabolična.

Krajnji zakonski produkt takve agende jest Women’s Health Protection Act, prijedlog zakona koji demokrati pokušavaju progurati u Kongresu i koji bi ukinuo restrikcije abortusa u poodmaklim stadijima trudnoće kada je u pitanju zdravlje žene, pri čemu nema distinkcije između fizičkog i psihičkog zdravlja, što otvara vrata za potpuno permisivan pristup abortusu.

Konzervativni i ugledni National Review komentirao je kako nema dvojbe da svi demokratski kandidati za predsjedničke izbore 2020. podržavaju takvu agendu kada je u pitanju odnos prema abortusu.

Goran Andrijanić | Bitno.net