PREDSJEDNIK NIKARAGVE

Diktator Ortega prozvao papu Franju: On je ‘sveti tiranin”, a Katolička Crkva ‘savršena diktatura’

Ortega, čiju su pobjedu na posljednjim izborima EU i SAD nazvale "prijevarom" te čiji je režim zatvorio brojne svećenike, novinare i opozicijske političare, optužio je Crkvu za "diktaturu".

Tino Krvavica
Predsjednik Daniel Ortega okružen policijskim snagama/Foto: Maynor Valenzuela, Reuters

Predsjednik Daniel Ortega okružen policijskim snagama/Foto: Maynor Valenzuela, Reuters

Predsjednik Nikaragve i de facto diktator Daniel Ortega nazvao je papu Franju “svetim tiraninom”, a Katoličku Crkvu “savršenom diktaturom” u govoru održanom u srijedu.

“Tko bira svećenike, biskupe, papu, kardinale, koliko glasova, tko glasa za njih? Ako se žele ponašati demokratski neka prvo pokrenu izbore za papu, kardinale, biskupe, s glasovima naroda, glasovima katolika”, poručio je nekadašnji gerilski borac tijekom proslave 43. obljetnice osnivanja državne policije.

“Neka ih narod bira, a ne da se nameću, to je diktatura, savršena diktature. To je tiranija, savršena tiranija”, dodao je, prozvavši biskupe i svećenike “ubojicama” i “pučistima” koji rade za “američki imperijalizam”.

Govor je održan samo dva tjedna nakon što je papa Franjo, tijekom povratka iz Kazahstana, u razgovoru s novinarima poručio kako postoji dijalog s nikaragvanskim vlastima, ali i “problemi koje treba riješiti.”

Između Ortege i Katoličke Crkve već godinama tinja sukob koji je posljednjih mjeseci prerastao u pravi progon tamošnje najbrojnije religije.

Podsjećamo, sredinom kolovoza vlasti su uhitile biskupa Matagalpe Rolanda Álvareza, upavši tijekom noći u njegovu rezidenciju gdje se od 5. kolovoza nalazio u kućnom pritvoru. Biskup, koji je i dalje u zatočeništvu, optužen je za “poticanje nasilja”, a s njime je privedeno još nekoliko svećenika, bogoslova i laika koji su odvedeni u zatvor El Chipote, poznat kao mjesto mučenja Orteginih političkih protivnika.

Policija je također zatvorila nekoliko katoličkih televizijskih i radijskih postaja, a vlasti su u srpnju iz zemlje potjerale i Misionarke ljubavi, redovnički red koji je osnovala Majka Terezija.

Nekoliko mjeseci ranije, u ožujku, iz zemlje je potjeran apostolski nuncij (sekularnim žargonom vatikanski veleposlanik) nadbiskup Waldemar Stanislaw Sommertag.

Crkvu se smatra jednom od najvećih opozicijskih snaga Orteginu režimu, osobito nakon što su 2018. izbile socijalne demonstracije tijekom kojih su svećenici štitili studente od policije koja je pucala na njih.

Daniel Ortega upravlja Nikaragvom od 2007. no mnogi dovode u pitanje njegove pobjede na izborima 2016. i 2021. Osobito se to odnosi potonje koje su brojni politički entiteti, uključujući Europsku uniju i SAD, nazvali “prevarom”, zbog zastrašivanja te zatvaranja novinara i opozicijskih političara.

Za kraj, dodajmo i kako njegov posljednji istup nije jedini verbalni napad na svećenike koje je ranije znao nazivati “đavlima u mantijama”.

Objavljeno: 30. rujna 2022.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.