Nadbiskup Rouena Dominique Lebrun, u kojem su islamski teroristi prije dvije i pol godine ubili francuskog svećenika Jacquesa Hamela, dobio je specijalni status u istrazi o ubojstvu. Na taj će način nadbiskup dobiti bolji pristup informacijama koje Crkvi mogu pomoći u procesu kanonizacije oca Hamela, donosi Aleteia.

U razgovoru za francuski dnevni list Le Figaro u svibnju prošle godine nadbiskup Lebrun je izjavio kako je poslao zahtjev da postane civilna stranka u predmetu „u službi procesa beatifikacije kojim se moraju utvrditi okolnosti smrti, posebice razgovori koje su ubojice vodile s prisutnima u crkvi“. Nadbiskup je dodao kako je „francusko pravosuđe kompetentnije u prikupljanju dokaza od njega“.

Svećenika su na okrutan način 2016. godine ubila dvojica mladića, inače pripadnika samozvane Islamske države. Napad se dogodio dok je otac Jacques služio misu u Rouenu na sjeveru Francuske.  Prema svjedočenju neimenovane časne sestre koja je uspjela pobjeći iz crkve u trenutku kada su u nju upala dva naoružana terorista te je potom obavijestila policiju, napadači su ušli u crkvu tijekom mise i “nešto pričali na arapskom”.

“Vidjela sam da imaju nož. Pobjegla sam kad su napali oca Jacquesa. Ne znam uopće jesu li bili svjesni da sam pobjegla”, rekla je.

Druga redovnica, sestra Danielle, ostala je zatočena u crkvi i kasnije je oslobođena nakon intervencije francuske policije. Ispričala je kako su islamistički teroristi natjerali starog svećenika da klekne, a potom mu prerezali vrat. “Natjerali su ga da padne na koljena. Htio se obraniti, a onda se dogodila tragedija. Snimali su se, oko oltara su izvodili nešto poput propovijedi, ali na arapskom. Bio je to horor”, rekla je časna.

Otac Jacques je svećeničku službu obavljao 58 godina. Lokalni imam Mohammed Karabila je nakon njegova ubojstva javno svjedočio o njihovom posebnom prijateljstvu i izrazio divljenje svećenikovoj službi. Imam je odlučno uskrati vjerski sprovod dvojici terorista.

„Nećemo sudjelovati ni u pripremi ni u obredima sprovoda“, kazao je Mohammed Karabila koji je u izjavi za medije kazao kako je bio “zatečen smrću svojega prijatelja” (o. Hamela). Također je dodao kako je svećenik svoj život dao za druge. „Naša zajednica je zaprepaštena“, izjavio je Karabila koji je posljednjih 18 mjeseci zajedno s o. Hamelom sudjelovao u radu međureligijskog odbora. Brojni muslimani su prve nedjelje nakon svećenikova ubojstva nazočili svetoj misi.

Ubrzo nakon njegova ubojstva Twitterom je počela kružiti oznaka #santosubito, što znači “proglasite ga svetim odmah”, a predsjednik talijanske regije Lombardije, Roberto Maroni, pozvao je papu Franju da ”odmah bude proglašen svetim Jacquesom”. Beatifikacijski proces za oca Hamela započeo je u proljeće 2017. godine, a postulatorom je imenovan vlč. Paul Vigouroux. Cilj istrage je utvrditi je li o. Jacques bio mučenik za vjeru. Ako istraga utvrdi da jest, onda će biti proglašen blaženim, bez potvrde čuda po njegovu zagovoru koja je inače potrebna. Kada istraga završi na razini nadbiskupije, onda će dokumenti biti poslani u Vatikan.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net