Započeo je beatifikacijski proces za o. Jacquesa Hamela, francuskog svećenika kojeg su prošle godine ubili islamistički teroristi dok je služio misu, potvrdio je nadbiskup Rouena, dijeceze gdje je svećenik djelovao.

Nadbiskup Dominique Lebrun objavio je to na misi tijekom obreda Velikog četvrtka. Tada je rekao i kako je Kongregacija za kauze svetaca potvrdila da je papa Franjo ubrzao proceduru, davajući oslobođenje od uobičajenog petogodišnjeg roka od smrti osobe do pokretanja beatifikacijskog procesa za nju.

Postulatorom je imenovan vlč. Paul Vigouroux, koji će sada sprovesti istragu na razini nadbiskupije, analizirajući dokumente i razgovarajući sa svjedocima. Cilj istrage je utvrditi je li o. Jacques bio mučenik za vjeru. Ako istraga utvrdi da jest, onda će biti proglašen blaženim, bez potvrde čuda po njegovu zagovoru koja je inače potrebna.

Kada istraga završi na razini nadbiskupije, onda će dokumenti biti poslani u Vatikan.

O. Jacques ubijen je u srpnju prošle godine u Saint-Etienne-du-Rouvrayju, u Francuskoj. Dvojica napadača upali su u crkvu i prerezali mu vrat dok je predvodio svetu misu.

Više o o. Jacquesu možete pročitati OVDJE.

Bitno.net