Čuveni američki redatelj i glumac Clint Eastwood snimat će svoj novi film u Georgiji, unatoč bojkotu te američke savezne države koji je pokrenula filmska industrija radi zakona koji je tamo nedavno donesen i koji zabranjuje pobačaj nakon prvih otkucaja srca nerođena djeteta.

Podsjetimo, u svibnju je guverner Brian Kemp potpisao zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se mogu otkriti otkucaji srca nerođenog djeteta. Zakon koji stupa na snagu 1. siječnja 2020. Izazvao je bijes liberalnog američkog establišmenta. Pa je prvo nekoliko holivudskih zvijezda potpisalo otvoreno pismo vlastima te države, prijeteći da će je bojkotirati. Ta prijetnja nije bila tek simbolična, imajući u vidu da je upravo Georgia, uz naravno Kaliforniju, savezna država koja zarađuje najviše od američke industrije.

Sada Netflix, kao i niz drugih producentskih televizijskih i filmskih kuća prijeti da će povući sav svoj posao iz Georgije, posao koji je kako pišu pojedini mediji, vrijedan oko 4,6 milijardi dolara od kojega dobar dio ide državi. Prijetnje su usmjerene na situaciju ako zakon stupi na snagu u siječnju.

Eastwood se, međutim, ne obazire na prijetnje bojkotom i već je najavio kako će svoj novi film snimati upravo u Georgiji, točnije u Atlanti.

Pri tome, ne treba brzati sa zaključcima i raditi pro-life heroja od Eastwooda. On odbija bojkot, jer ga jednostavno nije briga za holivudski establišment i njegovu političku korektnost. Eastwood sebe opisuje kao libertarijanca, a po pitanju abortusa uvijek je govorio da je pro-choice.

Ono što je, međutim, zanimljivo u cijeloj situaciji jest da Eastwood, unatoč svojim stajalištima, ne želi sudjelovati u diskreditiranju onih koji misle drugačije. Kako je u razgovoru za The Washington Examiner objasnila Ashley Bratcher, zvijezda pro-life filma Unplanned, Eastwoodov potez je dobar jer ignorira umjetno stvorenu kontroverzu oko zakona.

„Možemo se s nekim ne slagati, a opet razgovarati s njima, zato je ovaj potez važan“, rekla je.

Zanimljivo, film koji Eastwood inače snima bavi se pričom o Richardu Jewelsu, zaštitaru koji je na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. spasio živote tisućama ljudi upozoravajući ih na postavljenu bombu. Kasnije je, međutim, pogrešno optužen u medijima da je on tu bombu postavio. Pravi počinitelj zločina bio je mentano neuravnoteženi Eric Rudoplh, koji je rekao da je to učinio radi „borbe protiv abortusa“. Nakon toga su sve značajnije američke pro-life organizacije osudile njegov čin i istaknule kako on nema ničega zajedničkog s njihovim ciljevima i borbom.

Goran Andrijanić | Bitno.net