Skupina hollywoodskih glumaca uputila je otvoreno pismo guverneru američke savezne države Georgije Brianu Kempu i zaprijetila kako će prekinuti sve svoje poslovne angažmane u toj državi ako ona usvoji zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon što djetetu u utrobi majke započne kucati srce.

Oko 50 poznatih i manje poznatih imena američke filmske industrije potpisalo je otvoreno pismo u kojem Kempa upozorava kako će napustiti njihovu državu ako potpiše zakonski prijedlog koji zabranjuje abortus nakon prvih registriranih otkucaja srca, dakle nakon, otprilike, šestog tjedna.

Među potpisnicima, koje predvodi glumica Alyssa Milano, nalaze se i Alec Baldwin, Mia Farrow, Sean Penn, Ben Stiller, Christina Applegate i drugi.

Pismo navodi kako su glumci Georgiju uvijek „vidjeli kao državu nastanjenu prijaznim i suosjećajnim ljudima“ te kako su bili zadovoljni „što su mogli pridonositi milijarde dolara u porezima s kojima su građene škole, parkove i zajednice“. Međutim…

„Ne možemo mirne savjesti nastaviti svoje poslove ako zakonski prijedlog H.B. 481 bude usvojen“, piše u pismu u kojem se prijedlog opisuje kao „opasan i duboko pogrešan“.

Ono što smeta glumcima jest, dakle, činjenica da Georgia slijedi primjer Ohija i još nekih saveznih država koje su pokušavale usvojiti takve zakone.

Pri tome, njihov pritisak nije tek simboličan, temeljen na njihovoj slavi. Riječ je o tome da je Georgia u ovome trenutku, uz Kaliforniju, ona američka država koja najviše zarađuje od filmske industrije i postala je glavno mjesto snimanja filmskih sadržaja za kinematografe i televiziju. Prijetnja bojkotom, dakle, vrlo je konkretna.

“Ne možemo zamisliti nekog političara koji će izaći pred svoje biračko tijelo i reći im da je donio zakon koji je bio tako zao da je s njim istjerao milijarde dolara iz državnog gospodarstva“, stoji u pismu.

Ono što svakako treba napomenuti jest da čak i ako H.B. 481, nakon što je usvojen u Senatu Georgije, „prođe“ i glasovanje u Zastupničkom domu te ga guverner potpiše, vjerojatno neće nikada zaživjeti jer su isti takvi zakoni u drugim saveznim državama nakon žestokih pravnih borbi bili proglašavani „neustavnima“ zbog odluke. Odnosno, neće zaživjeti dok je na snazi odluka Vrhovnog suda Roe vs. Wade kojom je pobačaj u SAD-u 1973. legaliziran.

Međutim, novi val usvajanja takvih zakona (Mississippi, Ohio) zasigurno ima političku težinu, kako simboličku tako i konkretnu, jer pro-life političari se nadaju kako bi pravna borba mogla završiti sve tamo do Vrhovnog suda, što bi potom značilo da postoji šansa za ukidanjem Roe vs. Wade, šansa koja se povećala nakon imenovanja pro-life sudaca Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha.

Inače, prije ovoga otvorenoga pisma glumaca, reagirala je i hollywoodska udruga scenarista koja je uputila slično otvoreno pismo guverneru, zaprijetivši mu bojkotom koji će nauditi prihodima države od filmske industrije.

Goran Andrijanić | Bitno.net