Guverner američke savezne države Georgije Brian Kemp je potpisao zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se mogu otkriti otkucaji srca nerođenog djeteta. Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. i očekuje se da će predstavljati pravni izazov za pro-choice aktiviste, donosi CNA. Zakon pod nazivom Life Act zabranjuje pobačaj nakon prvih registriranih otkucaja srca. Trenutno je na snazi zakon koji dozvoljava pobačaj do 20. tjedna trudnoće.

„Ustali smo i progovorili za one koji ne mogu govoriti u svoje ime. Life Act je vrlo jednostavan, ai istovremeno iznimno moćan“, izjavio je Kemp prije potpisivanja. Guverner je dodao kako ovaj zakon ustvari predstavlja deklaraciju prema kojoj je svaki život vrijedan, svaki život je značajan i vrijedan naše zaštite. Francis J. Mulcahy, izvršni direktor Katoličke biskupske konferencije u Georgiji, izjavio je „kako će novi zakon, za razliku od dosadašnjega, pridonijeti zaštiti nerođenog ljudskog života do točke koja se nalazi bliže začeću“.

Ovome zakonu su se usprotivili hollywoodski glumci i američke korporacije. Oko 50 poznatih i manje poznatih imena američke filmske industrije, koje predvodi glumica Alyssa Milano, potpisalo je otvoreno pismo u kojem prijete kako će prestati s radom u toj saveznoj državi u slučaju izglasavanja prijedloga.

Inače, Georgia je trenutačno, uz Kaliforniju, američka država koja najviše zarađuje od filmske industrije. Svoj prosvjed uputili su i rukovoditelji velikih korporacija poput Coca-Cole i Amazona.

Među potpisnicima nalaze se i Alec Baldwin, Mia Farrow, Sean Penn, Ben Stiller i drugi. Slično pismo uputila je i hollywoodska udruga scenarista.

Guverner Kemp je prilikom potpisivanja izjavio kako je svjestan da postoje ljudi koji se s ovim zakonom ne slažu. „Svjestan sam kako bi ga neki mogli pokušati osporiti na sudu. Ali mi moramo raditi ono što je ispravno, a ne ono što je lako.“

Nažalost, ovaj zakon bi mogla zadesiti sudbina sličnih prijedloga koje su već donijele druge američke savezne države poput Sjeverne Karoline, Iowe i Kentuckyja. Naime, spomenuti su zakoni ubrzo “pali” na državnim sudovima zbog “neustavnosti”, tj. zbog košenja s odlukom Vrhovnog suda Roe v. Wade kojom je u SAD-u legaliziran pobačaj.

No, republikanski zastupnik Ed Setzler, koji je i predložio novi zakon u Georgiji, pozvao je kolege da izglasaju prijedlog kako bi guverner Kemp mogao “okupiti najbolji pravni tim u državi” te izazvati odluku Vrhovnog suda iz 1973. godine. Nadu polažu i u nove vrhovne suce Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha koje je imenovao predsjednik Donald Trump.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net