Brazilska policija izvijestila je kako je 24. kolovoza u jutarnjim satima u prostorima župne kuće u južnobrazilskom gradu Borboremi pronađeno tijelo 49-godišnjeg svećenika o. Pedra Gomeza Bezerre zamotano u plahte.

Kako prenosi Catholic News Agency, prema obdukcijskom nalazu svećenik je preminuo od 29 ubodnih rana, a na temelju prikupljenih dokaza policija je zaključila kako ovo stravično ubojstvo nije povezano s pljačkom, budući da nisu pronađeni tragovi provale.

Policijska istraga koja bi trebala rasvijetliti motive ubojstva je u tijeku, a biskupija Nuestra Señora del Carmen pozvala je vjernike na “molitvu i ispovijed vjere u uskrsnuće”.

– Istražit ćemo svećenikov život, ljude s kojima je živio, eventualne neprijatelje ili nekoga tko bi imao koristi od njegove smrti – kazao je predstavnik policije Joao Alves.

Nažalost, ubojstva svećenika u Latinskoj Americi vrlo su česta, a među najopasnijim država su Kolumbija i Meksiko u kojemu su u proteklih deset godina ubijena 32 katolička svećenika. Većina ubojstava povezana je s lokalnim bandama i trgovcima drogom.

U rujnu 2016. u samo tri dana oteta su i ubijena tri meksička svećenika. U svibnju ove godine o. Otac Miguel Angel Machorro izboden je za vrijeme služenja svete mise u katedrali u Mexico Cityju, a preživio je napad zbog brze reakcije vjernika koji su pozvali hitnu pomoć. Stalni napadi na svećenike čak su primorali jednog meksičkog biskupa da se sastane s vođama lokalnih bandi.

Pomolimo se za naše svećenike!

Božanski Spasitelju, Isuse Kriste,
koji si cijelo djelo svog otkupljenja,
blagostanje i spasenje svijeta povjerio svećenicima
kao svojim predstavnicima,
prikazujem ti kroz ruke tvoje presvete Majke
i za posvećenje tvojih svećenika i kandidata za svećenički poziv,
ovaj cijeli današnji dan sa svim njegovim
molitvama, djelima, radostima, žrtvama i tugama.
Podaj nam istinski pobožne svećenike
koji raspaljeni vatrom tvoje božanske ljubavi
ne traže ništa drugo nego tvoju još veću slavu i spasenje naših duša.
A ti, Marijo, dobra Majko svećenika,
zaštiti sve svećenike u opasnostima njihova svetog poziva
i milom Majčinskom rukom vrati k Dobrom Pastiru
sve svećenike koji iznevjere svoje uzvišeno zvanje i odlutaju.
Amen.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net