Kako bi spriječio nasilje nad svojim svećenicima, mons. Mendoza sastao se s vođama bandi koje su ovu meksičku državu pretvorili u pakao nasilja i trgovine drogom, a sve kako bi promovirao “mir, sklad i dijalog”.

– Kad sam doznao za prijetnje koje su upućivali svećenicima, od kojih je jedna bila vrlo ozbiljna, odlučio sam se susresti s tim ljudima i razgovarati s njima – objasnio je biskup Chilpancingo-Chilape, dodavši kako je vođama rekao da u slučaju smrti svećenika neće moći ništa dogovoriti, te kako će situacija u ovoj meksičkoj državi postati još gora.

Nakon što su lokalne vlasti od njega zatražile informacije o osobama s kojima se susreo, biskup Mendoza kazao je kako je njegova misija bila pastoralne naravi.

– Ja sam biskup, a ne javni tužilac. Na njima je da istražuju. Ja sam samo oruđe dijaloga, susreta i moja dužnost nije privoditi ili prijavljivati ljude. Ako su oni bili otvoreni prema meni, ako su bili iskreni, tada i ja moram biti odan – odgovorio je hrabri meksički biskup.

Glasnogovornik biskupije Chilpancingo-Chilapa o. Benito Cuenca Mayo u razgovoru za CNA potvrdio je kako je biskupov susret s vođama bandi spriječio da se prijetnje smrću upućene svećenicima i ostvare, te naglasio kako je mons. Mendoza više puta izrazio spremnost za posredovanjem između lokalnih vlasti i kriminalnih organizacija kako bi na području Guerrera konačno zavladao toliko željeni mir.

Prema službenim statistikama stopa nasilja u ovoj meksičkoj saveznoj državi u stalnom je porastu. U siječnju ove godine zabilježeno je 165 ubojstava, dok ih je u veljači bilo 175, čime je Guerrero, uz Veracruz i Michiacán, službeno postao najnasilnija država u Meksiku.

Podsjetimo kako je u posljednjih deset godina u Meksiku ubijeno čak 40 svećenika, a nakon prošlogodišnjih otmica i ubojstava Meksička biskupska konferencija uputila je poruku pozvavši na molitvu za “vječni mir naše braće”, naglasivši pritom kako trebamo “vapiti Gospodinu za obraćenje napadača”.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net