Alejo Nabor Jiménez Juárez, José Alfredo Suárez de la Cruz i Jose Alfredo Lopez Guillen, imena su trojice meksičkih svećenika koji su u razmaku od nekoliko dana ubijeni u toj latinoameričkoj zemlji.

I dok su prva dva ubijena 20. rujna, samo dan nakon što su oteta (treća neimenovana osoba koja je bila oteta zajedno s njima uspjela je pobjeći te se trenutačno nalazi pod zaštitom vlasti), tijelo trećega pronađeno je u subotu navečer, premda je otet još u ponedjeljak.

Motivi ubojstava nisu razjašnjeni, a ni za jednog svećenika, koliko je poznato, nije tražena otkupnina. Kako javlja Catholic Herald, čak 31 svećenik ubijen je u Meksiku od 2006. godine.

Ubijeni svećenici pripadali su biskupijama Papantla i Morelia.

Nakon ubojstva velečasnih Juáreza i de la Cruza, Meksička biskupska konferencija uputila je poruku pozvavši na molitvu za “vječni mir naše braće”, naglasivši pritom kako trebamo “vapiti Gospodinu za obraćenje napadača”. Biskupija Morelia izdala je priopćenje u kojem osuđuje “nasilne zločine i nesigurnost” u Meksiku.

“Nadamo se da će vlasti riješiti ovaj zločin”, stoji u daljnjem tekstu priopćenja.

Dan nakon prvih ubojstava, papa Franjo uputio je telegram sućuti Meksičkoj biskupskoj konferenciji, ponudivši svoje molitve za “vječni počinak ovih Kristovih svećenika, žrtava nasilja koje se ne može ničim opravdati”.

Unatoč duboko ukorijenjenoj katoličkoj tradiciji, katolici u Meksiku, osobito Crkva meta su brojnih napada narko-kartela, a kroz povijest česti su bili sukobi između katoličkih i socijalističkih čimbenika u društvu.

Tino Krvavica | Bitno.net