Poznati trgovački lanac Lidl uklonio je križeve s fotografija grčkih crkvi koje se pojavljuju na proizvodima iz asortimana grčkih delicija koje na Lidlovim policama najčešće vidimo tijekom tzv. “Grčkog tjedna”.

Ovu nevjerojatnu i doista bizarnu odluku primijetio je belgijski kupac čiji je prigovor zbog neprimjerenog “fotošopiranja” objavio belgijski RTL.

“Šokiran sam što Lidlove trgovine koje prodaju grčke proizvode uklanjaju dio grčkog pejzaža i kulture”, napisao je razočarani Belgijanac, te uz svoje pismo priložio i jasne dokaze. Na priloženim fotografijama proizvoda jasno se vidi kako su s prepoznatljivih plavih kupola pravoslavnih crkvi s otoka Santorinija uklonjeni križevi.

Belgijski RTL od Lidla je zatražio obrazloženje ove neshvatljive odluke, te od glasnogovornika njemačkog trgovačkog lanca dobio sljedeći odgovor:

“Nastojimo izbjeći uporabu vjerskih simbola jer ne želimo isključiti ničija vjerska uvjerenja. Mi smo tvrtka koja poštuje raznolikost i zato su naši proizvodi tako dizajnirani.”

Kako je riječ o pravilu koje vrijedi u svim zemljama u kojima Lidl ima svoje trgovine, pa tako i u Hrvatskoj, potvrdili su brojni europski kupci koji su portalu Keeptalkinggreece.com, koji je prenio ovu informaciju, poslali fotografije proizvoda kupljenih tijekom “Grčkog tjedna”.

Foto: Wikimedia commons

Nakon što je priča dospjela u javnost, te izazvala brojne negativne reakcije, iz Lidla je stigla isprika zbog šoka koji je izazvala odluka o uklanjanju križeva, ali ne i najava promjene takve odluke budući da je “neutralnost u odnosu na sve religije” za Lidl ipak na prvome mjestu.

Na koji su način obrazložili uklanjanje raznolikosti u ime raznolikosti nije nam poznato.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net