Znanstvena knjiga “Kad je Harry postao Sally: Odgovor transrodnom pokretu” Ryana Andersona iz 2018. godine uklonjena je s web-stranica najveće svjetske online knjižare, Amazona.

Anderson, znanstvenik i predsjednik instituta koji njeguje kršćanske vrijednosti Ethics and Public Policy Center, objavio je kako je knjiga nestala s web-stranica internetskog giganta Amazon, čiji je utemeljitelj Jeff Bezos.

“Knjiga nije samo ‘izvan zaliha’. Stranice su pale. Ne može se kupiti ni rabljeni primjerak. Ne može se kupiti kindle, kao ni audio verziju”, izjavio je Anderson za CNA, dodajući kako je njegov izdavač Barnes & Noble, posredstvom kojega se knjigu još uvijek može nabaviti, od Amazona zatražio objašnjenje o nestanku Andersonova naslova, ali još uvijek bez odgovora.

Amazonovi glasnogovornici zasad odbijaju komentirati slučaj. Internetski div u svojim pravilima navodi kako zabranjuje sadržaj za koji procijeni da “promiče govor mržnje”, kao i sadržaj koji se procjenjuje “neprikladnim ili uvredljivim”. U pravilima se navodi i kako će Amazon u slučaju otkazivanja prodaje pojedinog proizvoda obavijestiti “autora, izdavača ili prodajnog partnera” kako bi bilo moguće žaliti na odluku, no ta je praksa u ovome slučaju izostala.

“Kad je Harry postao Sally” Andersonova je kritika transrodnoga pokreta, koja istražuje biološke, psihološke i filozofske dimenzije problematike transrodnosti. Anderson u pitanje dovodi koncept rodne fluidnosti, navodnih psihičkih dobrobiti operativnih zahvata promjene spola, kritizirajući i zakonska rješenja po kojima se na temelju samoodređenja rodnog identiteta može birati uporabu muških ili ženskih svlačionica ili javnih zahoda.

Andersonovu knjigu pohvalili su profesori psihijatrije, psihologije i medicinske etike na sveučilištima kao što su John Hopkins, Columbia te na Bostonskom i Njujorškom sveučilištu. Unatoč tome, ističe Anderson, knjiga je uklonjena s Amazona: “Nije stvar u tome kako se nešto kaže, koliko minuciozno se argumentira ili s koliko milosrđa se izriče. Stvar je u tome razilazite li se s ‘novim pravovjerjem'”.

Na Andersonov su slučaj na društvenim mrežama reagirali mnogobrojni prominentni konzervativni i kršćanski intelektualci.

“Nadam se da je to pogreška. Ako nije, onda je ovo apsurdno i neprihvatljivo”, napisao je David French.

Ross Douthat je pak napisao: “Čini se kako neki cenzor srednje razine na Amazonu provodi pokus što im sve može proći”.

Kršćanski novinar i društveni komentator Rod Dreher u svojemu je osvrtu primijetio kako je na Amazonu danas moguće kupiti “Moju borbu” Adolfa Hitlera, ali više nije moguće nabaviti nijansiranu i neostrašćenu Andersonovu znanstvenu studiju: “Uzmemo li u obzir Amazonovu moć, nijedan izdavač ubuduće neće objavljivati naslove kritične prema rodnoj ideologiji, ako to bude značilo da će možda biti uklonjeni s Amazona”.

“Možete biti pro-trans osoba koja posve odobrava ovaj postupak Amazona. Ali trebali biste razmisliti dvaput. Kompanija koja ima moć spriječiti objavljivanje knjiga na određenu temu, samo zbog svoje moći u prodajnoj sferi, neće svaki puta donositi odluke koje ćete odobravati”, upozorava Dreher.

Već smo pisali kako na društvenim mrežama i monopolističkim internetskim prodajnim divovima raste stupanj ideološke isključivosti, dok se multinacionalne koproracije i tehnološki giganti sve češće jasno vrijednosno opredjeljuju, gurajući tradicionalne vrijednosti na rub društvene prihvatljivosti.

Prije nekoliko tjedana, Twitter je tako blokirao račun web-stranice Catholic World Report jer se na člana administracije Joea Bidena referirala kao na “biološkog muškarca koji se izjašnjava kao transrodna žena”, dok je organizacija Southern Poverty Law Center u svojemu godišnjem izvješću o govoru mržnje i ekstremizmu u SAD-u među ekstremističke skupine kao što su Ku Klux Klan, neonacisti i “bijeli nacionalisti” ubrojila i više udruga koje promiču kršćansku antropologiju.