U lipnju ove godine Američki vrhovni sud donijet će jednu od zasigurno najdalekosežnijih odluka. Prihvaćanjem žalbi četiriju istospolnih parova iz Michigana, Kentuckyja, Ohija i Tennesseeja, suci vrhovnog suda odgovorit će na pitanje zahtijeva li američki Ustav od saveznih država izdavanje dozvola za brak istospolnim parovima, te moraju li savezne države priznati brakove istospolnih parova sklopljene u drugim državama.

I dok američka javnost s nestrpljenjem, ali i zabrinutošću iščekuje početak rasprave, skoro 400 kompanija i poduzeća kao „prijatelji suda“ uputili su dopis Vrhovnom sudu u kojemu otvoreno zastupaju i traže potpuno priznavanje istospolnih brakova u cijeloj Državi smatrajući kako je trenutno stanje pravne podijeljenosti između saveznih država nedopustivo jer ugrožava njihovu mogućnost privlačenja i zadržavanja zaposlenika.

„Osiguravanjem prava istospolnih parova na brak, pospješuje se njihova radna odanost i produktivnost, smanjuje nesigurnost i uklanjaju nepotrebne administrativne zapreke nastale zbog zakonskih neujednačenosti“, stoji u dopisu.

Na popisu kompanija, između ostalih, nalaze se: Google, Amazon, eBay, Apple, Intel, Bloomberg, CBS, Thomson Reuters Corp,  Facebook, Twitter, PepsiCo, Coca-Cola, Goldman Sachs Group Inc, Johnson & Johnson, Levi’s, Nike, Proctor & Gamble, te čak i sportski klubovi National Football League’s New England Patriots, Major League Baseball’s San Francisco Giants  i Tampa Bay Rays. Kompletnu listu pogledajte OVDJE.

Ryan Anderson, stručnjak za pitanje braka, religija i sloboda, ovaj otvoreni pritisak na Sud od strane velikih kompanija i poduzeća smatra neprihvatljivim.

– Ne postoji nijedan članak američkog Ustava na temelju kojega bi se od država zahtijevala redefinicija braka, a velike korporacije ne bi trebale lobirati za drugačiju odluku Vrhovnog suda – kaže Anderson, dodajući kako ovim lobiranjem bogatih korporacija pada u vodu teza o navodnoj političkoj nemoći i ugroženosti homoseksualaca, te nužnosti njihove posebne sudske zaštite.

Za Andersona, odluka o istospolnim brakovima treba biti prepuštena saveznim državama, a rasprava o ovom pitanju treba biti riješena demokratskim putem, a ne sudskom odlukom.

Spomenimo kako je do lipnja 2013. godine istospolni brak bio legalan u 12 američkih saveznih država, dok ga je danas moguće sklopiti u njih 37.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net