Poljski teolog i pro-life aktivist dr. Bawer Aondo-Akaa, koji je sudjelovao na Maršu neovisnosti u Varšavi, tužit će belgijskog eurozastupnika Guya Verhofstadta, koji je na nedavnoj raspravi u Europskom parlamentu izjavio kako je “u Varšavi marširalo 60.000 fašista, nacista i bijelih supremacista”. Aondo-Akaa, kojemu je otac Nigerijac, a mama Poljakinja i koji sebe opisuje kao “poljskog domoljuba”, rekao je kako to čini jer je izjava liberala “opasna generalizacija”.

“To je čudna izjava koja generalizira cijeli problem, a svaka generalizacija je štetna. Ako gospodin Vehofstadt govori o nama sudionicima Marša kao ‘neonacistima’, a pri tome uopće nije bio tamo, onda to nema veze s istinom. Ja sam bio tamo i ja nisam neonacist”, rekao je teolog za poljske medije.

Aondo-Akaa je rekao kako se tijekom Marša pojavila manja skupina nacista “koja je imala uvredljive transparente” (“bijela Europa” i slično). Ali, dodao je, to je bila “zanemariva skupina ljudi” u odnosu na ukupan broj ljudi koji su sudjelovali na Maršu neovisnosti.

Aondo-Akaa je ranije već kritizirao istupe organizacije Svepoljska mladež (Młodzież Wszechpolska) koja, čini se, stoji iza rasističkih transparenata kojih je bilo na Maršu i rekao kako je potpuno protiv takvih stajališta, ali da to ne može kompromitirati ideju Marša. Zahvalio je organizatorima koji su se distancirali od rasističkih transparenata i Svepoljske mladeži i izbacili je iz organizacijskog odbora Marša.

Poljskog teologa zastupat će pravna organizacija Ordo Iuris, koja se već bavila sličnim slučajevima, a stajala je i iza zakonskog prijedloga o potpunoj zabrani pobačaja u Poljskoj. O tome da zastupaju teologa javnost informirao čelnik OI-ja Jerzy Kwasniewski koji je na Twitteru objavio kako njegova organizacija trenutačno ispituje najbolje pravne mogućnosti podizanja tužbe protiv Verhofstadta. Inače, Kwasniewski će biti jedan od govornika na Tradfestu koji će se održati idući tjedan u Zagrebu.

Bawer Aondo-Akaa odrastao je u Krakovu. Član je političke stranke Prawica Rzeczyposolita kojoj je predsjednik Marek Jurek, ali je poljskoj javnosti ipak najpoznatiji kao pro-life aktivist koji iz teološke i filozofske perspektive obrazlaže argumente protiv pobačaja. Na internetu je svojedobno objavljen video koji prikazuje kako je Aondo-Akaa došao na “Crni prosvjed” zagovornika pobačaja i tamo, na krakovskim ulicama, polemizirao s njihovim argumentima u obrani abortusa.

Ono što daje dodatnu težinu i uvjerljivost njegovim nastupima jest da je osoba s posebnim potrebama. Njegova bolest posljedica je žutice koju je imao kao novorođenče i koja nije odmah otkrivena te mu je oštetila mozak. Zbog toga ima problem s kretanjem i donekle s govorom.

Unatoč tome, doktorirao je teologiju na Sveučilištu Ivana Pavla II. u Krakovu. Njegov glavni teološko-filozofski uzor jest G. K. Chesterton, a osim borbom za život nerođenih zaokupljen je i temama povezanim s katoličkim socijalnim naukom, kao i političkim temama poljskog suvereniteta. Tema njegova doktorata bila je pozicija i misija osoba s posebnim potrebama u životu Crkve i društvu.

Svemu ovome dodajmo kako je tužba protiv Verhofstadta uslijedila zbog izjava koje je nizozemski političar dao u Europskom parlamentu tijekom rasprave o rezoluciji kojom je to europsko tijelo izrazilo “zabrinutost za vladavinu prava u Poljskoj” i Europskom vijeću predložilo kažnjavanje Poljske uskraćivanjem glasa u toj instituciji. Rezolucija je usvojena većinom glasova zastupnika i daje naglasak na situaciju u pravosuđu, ali izražava zabrinutost i zbog stanja “ljudskih prava i reproduktivnih prava žena”. Poljske vlasti taj su potez opisale kao politički pritisak na njihovu zemlju, a premijerka Beata Szydło poručila je kako je rezolucija o Poljskoj skandalozna.

Goran Andrijanić | Bitno.net