Zakonski prijedlog potpune zabrane abortusa koji je nedavno u poljskom parlamentu Sejmu upućen na daljnju doradu u parlamentarne odbore bio je sve do jučer “izvan radara” hrvatskih mainstream medija.

Ono što je te medije ipak potaklo pisati o njemu jest “Crni ponedjeljak”, skupovi u nekoliko poljskih gradova iza kojih stoje feminističke i aktivističke organizacije, ali i, ne treba propustiti napomenuti, oporbene političke stranke lijevo-liberalnih usmjerenja, na kojima se prosvjedovalo protiv zakonskog prijedloga. Naši su mediji, prije svega Slobodna Dalmacija (OVDJE i OVDJE), senzacionalistički prenijeli vijesti o njemu, prepisujući pri tome bez ikakve provjere naraciju lijevo-liberalnih zapadnih medija koji su o cijeloj priči oko prosvjeda i zakona pisali tendenciozno, neprofesionalno i netočno. Dakle, naši su mediji zajedno sa zapadnim medijima – lagali o tome što se događa u Poljskoj.

O kojim neistinama je riječ?

Pa, krenimo od informacije o broju osoba koje su se pojavile na već tjednima najavljivanom skupu. Najbrojniji skup dogodio se u Varšavi. Tamo se prema tvrdnjama samih organizatora, koje prenosi Poljska novinska agencija PAP, okupilo između 20.000 i 30.000 ljudi. Drugi veliki skup dogodio se u Wrocławu, gdje se okupilo oko 20.000 osoba. Treći najveći bio je u Poznanu – tamo se okupilo oko 8000 ljudi. Kako je poljsku javnosti izvijestio glavni policijski inspektor Jarosław Szymczyk, “Crni prosvjed” dogodio se u ukupno 143 grada, a ukupan broj ljudi koji je sudjelovao u njemu iznosio je – oko 98.000 osoba.

To, naravno, nije zanemariv broj i u svakoj ozbiljnoj demokraciji mora biti poštivan. Međutim, neshvatljivo je kako pojedini zapadni mediji krivotvore te brojke, a potom to bez ikakve provjere čine i mediji u Hrvatskoj. The Washington Post objavio je jučer podatak kako organizatori na prosvjedima očekuju brojku od “6 milijuna ljudi”. Ova ničim potkrijepljena dezinformacija našla se i na stranicama hrvatskih medija pa tako oni ležerno pišu kako su”Crni ponedjeljak” podržali – milijuni ljudi. Brojka koja je potpuno netočna i pretjerana, nastala na temelju “procjene” organizatora. Nikakvih šest milijuna, nego sve zajedno oko 100.000, čak i ako uzmemo u obzir one koji nisu izašli na ulice nego su taj dan iskoristili za nepojavljivanje na poslu. Možda i iz nekih potpuno prozaičnih razloga.

Nadalje, novinar Davor Krile piše u Slobodnoj Dalmaciji, a urednik mu to čak stavlja u naslov, kako zakon predviđa kažnjavanje žena koje dožive spontani pobačaj. Riječ je o laži koju su svojedobno “gurali” liberalni mediji u Poljskoj i koju je pravna organizacija Ordo Iuris, koja stoji iza pravnih radova na zakonskom prijedlogu, već odavno demantirala. Ne – zakon ne donosi predviđenu mogućnost kažnjavanja žene koja doživi spontani pobačaj. To bi bilo potpuno apsurdno u etičkom, pravnom i bilo kojem smislu, a činjenica da netko prenosi takvu vijest bez provjere samo govori o tome kako hrvatski mediji imaju potpuno neprofesionalan pristup kada pišu o konzervativnim temama i problemima.

Nadalje, Krile piše i kako će žene koje će napraviti abortus biti kažnjavane te kako je, općenito, Sejm već usvojio predloženi zakon.

Kao prvo – ne, Sejm nije konačno usvojio zakon u ovakvom obliku nego će se u tjednima i mjesecima koji dolaze o njemu tek raspravljati u nadležnim parlamentarnim odborima (za zdravstvo, pravosuđe, ljudska prava…). Kako sada stvari stoje – zakon će sigurno doživjeti neke promjene i teško da će ići na glasanje u ovakvom obliku.

Jedna od odredbi koja će zasigurno biti promijenjena jest ona o kažnjavanju žena koje su učinile abortus. Napomenimo da su biskupi od početka bili odlučno protiv te odredbe (a ne da su se “javno nećkali” kako to piše novinar Slobodne Dalmacije), ali u tome nisu bili osamljeni. Dobar dio pro-life pokreta je bio protiv nje.

Dakle – nije samo neistina kako će zakon kažnjavati žene koje imaju spontani pobačaj, kako SD tvrdi, nego će i u konačnom obliku zakona iz njega vjerojatno biti izbačena odredba o kažnjavanju žena koje svjesno počine abortus. Kažnjavani će biti oni koji su vršili pritisak na ženu da počini pobačaj, kao i oni koji su pomogli ženi učiniti abortus.

Ali, ono što će zakon, zasigurno, promijeniti kada je u pitanju abortus u Poljskoj, jest ubijanje nerođene djece kod koje je utvrđena malformacija tijekom prenatalnih pregleda. Ovaj eugenički abortus reguliran zakonom iz 1993. dopuštao je ubijanje nerođene djece s Downovim sindromom. Prema svim raspoloživim podacima, uvjerljivo najveći broj abortusa učinjenih u Poljskoj u nekoliko posljednjih godina bio je upravo onaj “eugenički”, gdje su ubijana djeca s Downovim sindromom.

Oko promjene takvoga zakona, prema svemu sudeći, postoji politički i društveni konsenzus u Poljskoj i ona će se dogoditi. I tu neće ništa promijeniti spinovi zapadnih lijevo-liberalnih medija, sve da ih prenose i oni hrvatski.

Od samoga početka prijedlog inicijative “Stop abortusu” bio je žrtvom najrazličitijih podmetanja, manipulacija i neistina (spomenimo još jednu koja je već odavno demantirana – da zakon u ovakvom obliku ne dopušta prenatalnu medicinu). Među ženama koje su jučer izašle na ulice poljskih gradova sigurno ima puno njih koje su takvim manipulacijama podlegle.

Ali, što se tiče onih koje su ih predvodile, o njima ne treba imati iluzija. Riječ je o feminističkim i političkim aktivisticama koje nisu prosvjedovale kako bi situacija ostala na “kompromisnom” zakonu iz 1993. Ne, one su predvodile prosvjede kako bi iznova tražile potporu za zakonski prijedlog koji je nedavno odbačen u Sejmu i koji želi u Poljskoj uvesti abortus na zahtjev.

Također, prosvjede je iskoristila i oporba za svoje politikantske ciljeve, stvarajući novi pritisak na vladajući PiS. Pomalo smiješna situacija, imajući u vidu kako PiS nije niti predlagao ove zakonske promjene i najradije bi ih odgodio za neka druga vremena (o tome smo već pisali OVDJE).

Možda ponajviše o ozračju koje je jučer vladalo na “Crnom ponedjeljku”, osim fotografija poput ove koju prenosimo i na kojima prosvjednice pokazuju srednji prst kontraprosvjednicima na trgu u Varšavi, govori i izjava Hanne Bakułe, poljske umjetnice koja je podržala prosvjed.

“Ovaj zakon je udar na poljske žene”, rekla je i odmah pojasnila zašto:

“Ako ga dopustimo, imat ćemo gomilu invalidne djece, kopiladi i djece s poremećajima ovdje u Poljskoj.”

Ova zastrašujuća i nemilosrdna eugenička iskrenost, koja se niti ne pokušava skriti iza priče o “ženskim pravima”, mnoge je u Poljskoj šokirala, ali i potakla na razmišljanje što su zapravo žene koje su izašle na poljske ulice tražile i za što se zalažu.

Cijela ta borba, kako sada stvari stoje, nas u Hrvatskoj tek čeka.

O tome govori i situacija kojoj je bila izložena Vanja Gulam, aktivistica “40 dana za život”, kojoj su novinari jednog portala postavljali pitanja koja su bila temeljena na neistinama i dezinformacijama.

Takvih manipulacija će zasigurno još biti. Na njih treba smireno odgovoriti – činjenicama. Zato, kada dovršite čitanje ovog teksta, podijelite ga dalje na društvenim mrežama. Na neistine i manipulacije odgovorimo istinom. I molitvom za naše poljske prijatelje.

Goran Andrijanić | Bitno.net