Glasnogovornik australskog suda izjavio je kako australski kardinal George Pell neće tražiti smanjenje izrečene kazne ako njegova žalba na osuđujuću prvostupanjsku presudu bude odbačena.

Podsjetimo, Pell je u ožujku ove godine osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog spolnog zlostavljanja maloljetnika, koje se navodno dogodilo 1996. u katedrali u Melbourneu, s time da ima pravo na uvjetnu slobodu nakon odsluženih tri godine i osam mjeseci kazne.

Ako bude odobren, žalbeni proces za kojeg su se odvjetnici australskog kardinala aplicirali trebao bi započeti idućeg tjedna. Prema njihovim stajalištu, presuda bi trebala biti promijenjena u oslobađajuću, ili bi čitavo suđenje trebalo biti ponovljeno zbog tri razloga.

Prvi je „temeljna neregularnost sudskog postupka“, budući da Pell nije pitan osjeća li se krivim pred odabranom porotom.

Drugi je taj što sudac Judge Kidd nije dopustio obrani da pusti videozapis koji bi, smatraju Pellovi odvjetnici, pokazao kako do zlostavljanja u katedrali nije moglo doći.

Treći razlog leži u tome da je presuda „neracionalna“ budući da porota nije mogla donijeti odluku koja bi bila lišena „razumne sumnje“ samo na temelju riječi jednog preživjelog oštećenika.

Ako sud odbaci žalbu i potvrdi Pellovu krivnju, njegovi se odvjetnici neće žaliti na duljinu izrečene presude.

Pell je najviše rangirani crkveni službenik osuđen zbog seksualnog zlostavljanja djece, a Vatikan je pokrenuo vlastitu istragu vezanu za njegov slučaj.

Pojedine istaknute ličnosti poput kardinala Gerharda Müllera i bivšeg predsjednika australske vlade, Johna Winstona Howarda, dali su javnu podršku Pellu istaknuvši uvjerenje u njegovu nevinost.

Ivo Džeba | Bitno.net