Nadbiskup Sydneyja, Anthony Fisher, komentirajući slučaj kardinala Pella koji je proglašen krivim zbog zlostavljanja dvojice dječaka, savjetovao je vjernicima da “ne donose nikakve konačne zaključke, dok se suci u žalbenom postupku ne posvete ovom pitanju”.

Iako je prvostupanjska presuda protiv Pella donesena još u prosincu prošle godine, zbog odredbe suda o zabrani medijskog izvještavanja o slučaju, šira javnost je o njoj obaviještena tek prošloga tjedna.

“Ako prebrzo prosuđujemo možemo završiti kao demonizatori ili apologeti, oni koji traže krv ili oni koji poriču. Današnja nas čitanja podsjećaju da stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine, da moramo gledati ispod površine i dopustiti istini da se otkrije kada Bog tako odluči”, poručio je Fisher okupljenima na nedjeljnoj svetoj misi u katedrali svete Marije u Sydneyju.

Nadbiskup je ohrabrio vjernike da se ne boje “staviti svoju zbunjenost, ljutnju ili demoraliziranost pred Boga” suočeni s teškim udarcem kojeg je doživjela Crkva u Australiji.

“Dok on čeka završetak svojeg pravnog procesa, Kardinal prikazuje ovo vrijeme za sve nevine koji pate; mi vjernici možemo učiniti isto s našom sramotom i tugom koju osjećamo”, rekao je Fisher.

Pellova obrana prošle je srijede sudu podnijela pisma osoba koje su htjele dati svoje pozitivno svjedočanstvo o kardinalu. Među njima je bilo i pismo bivšeg predsjednike australske vlade Johna Winstona Howarda koji je tu dužnost vršio od 1996. do 2007..

“Kardinal Pell je vrlo pametna osoba čiji karakter je uzoran. Snaga i iskrenost oduvijek su bile odlike njegove osobnosti. Uvijek sam ga smatrao lišenim licemjerstva i prijetvornosti”, napisao je Howard.

“U pozivu kojega je odabrao često je pokazivao veliku hrabrost i držao se svojih vrijednosti i uvjerenja, bez obzira na prevladavajući duh vremena”, stoji u pismu bivšeg predsjednika australske vlade koje je zaključeno riječima: “Moj je stav da je posvetio svoj život svome narodu i svojoj Crkvi.”

Ivo Džeba | Bitno.net