Optužbe protiv Georgea Pella, australskog kardinala osuđenog za zlostavljanje maloljetnika, su “apsolutno neuvjerljive” i “bez dokaza”, izjavio je kardinal Gerhard Müller, nekadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere.

U razgovoru za National Catholic Register, njemački kardinal istaknuo je kako je donešena presuda “u potpunosti protivna razumu i pravdi” te da podsjeća na razdoblje Henrika VIII. (kada su protivnici režima te katolici nerijetko kažnjavani i bez formalnog suđenja).

Kardinal Pell osuđen je za seksualno zlostavljanje dvojice 13-godišnjaka u sakristiji katedrale u Sydneyu, 1996. godine. Presuda je donesena u prosincu 2018., ali je zbog sudske zabrane objavljena u medijima tek krajem veljače ove godine.

Osuđujuća presuda, na koju su Pellovi odvjetnici već najavili žalbu, pobudila je rasprave unutar australske i crkvene javnosti te su neki istaknuli kako postoje dobri razlozi za vjerovati u kardinalovu nevinost. Na njegovu stranu stali su i brojni svjedoci koji su na suđenju istaknuli kako je bilo “nemoguće” da se zlostavljanje odigralo u sakristiji i na način na koji je optužba opisala.

S njihovim stajalištem slaže se i Gerhard Müller.

“Kao i svi ostali, ne mogu vidjeti krivnju”, poručio je za NCR.

Nova tužba protiv kardinala Pella

Kardinal George Pell, koji je prije suđenja služio kao prefekt vatikanskog Tajništva za ekonomiju, optužen je za nekoliko slučajeva zlostavljanja maloljetnika. Dio tužbi australski sud odbacio je prije početka suđenja zbog nedostatka dokaza i “nezadovoljavajućeg svjedočenja” jedne od navodnih žrtava. Također, jedna je tužba otpala zbog smrti Damiana Dignana koji je kardinala optužio za “neprimjereno diranje po genitalijama”.

Sud je na koncu donio odluku o pokretanju dva odvojena procesa protiv australskog prelata. Uz proces za zlostavljanja počinjena u katedrali u Sydneyu, Pell se suočio i s optužbama za zlostavljanje maloljetnika u Ballaratu, sedamdesetih godina. To se suđenje trebalo odviti odmah nakon donošenja prve presude, no tužiteljstvo je odlučilo odbaciti optužbe.

Jedna od navodnih žrtava iz tog razdoblja odlučila je, nakon povlačenja državnog tužiteljstva, podići privatnu tužbu protiv Pella, reda Sestara Nazareta, Melbournske nadbiskupije te Savezne države Victorije.

Neimenovana osoba prvotno je trebala sudjelovati u drugom procesu protiv kardinala no tužitelji su prošle godine odbacili optužbe vezane uz njegovo svjedočenje zbog nedostatka dokaza, piše AP.

Navodna žrtva tvrdi kako je bila zlostavljana za vrijeme svog boravka u domu za dječake sv. Josip, u Ballaratu. Domom je tada upravljala ženska kongregacija Sestara Nazareta.

Tino Krvavica | Bitno.net